Ce se întâmplă dacă parchezi pe locul de parcare al altcuiva?

Dacă ai mașină cu siguranță că te-ai confruntat vreodată cu situația în care altcineva a parcat pe locul tău de parcare. Situația poate apărea din diferite motive. Fie din neglijență, grabă sau pur și simplu din lipsa locurilor de parcare.

Totuși, cei care fac acest lucru trebuie să știe că se pot trezi cu mașina ridicată, dar și cu o amendă.

În cazul în care ți-ai găsit locul de parcare ocupat de cineva, trebuie să știi că poți suna la poliție. La fața locului va veni un echipaj care va constata situația. În cazul în care celălalt șofer a parcat neregulamentar, atunci:

  • va primi o amendă
  • i se vor bloca roțile autoturismului
  • i se va ridica vehiculul

Poliția locală poate aplica amenzi pentru parcare

Atât polițiștii rutieri, cât și cei din poliția locală au autoritatea de a impune sancțiuni pentru parcare neregulamentară sau ocuparea ilegală a unui loc de parcare.

În plus, polițiștii locali au dreptul să ordone blocarea sau ridicarea autovehiculului parcat în mod neadecvat.

Ulterior, șoferul va trebui să suporte nu doar amenda pentru parcarea ilegală, ci și costurile asociate cu deblocarea sau transportul și depozitarea mașinii.

masini soferi trafic romania
SURSA FOTO: Unsplash

Ce amenzi se dau pentru parcatul neregulamentar?

În cazul în care se constată că un șofer a oprit în mod neregulamentar, acesta poate fi sancționat cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a între 660 lei și 825 lei.

Însă, dacă se determină că șoferul staționează într-o zonă unde nu are dreptul să o facă, acesta va fi supus unei noi sancțiuni. Aceasta constă între 2 și 3 puncte-amendă. Ele echivalează cu sume cuprinse între 330 și 495 de lei.

Astfel, totalul amenzii pentru parcarea ilegală poate ajunge până la 1.320 de lei.

Cât este amenda în 2024?

Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie va înregistra o creștere, ajungând la 3.700 de lei. Aceasta implică că punctul de amendă va înregistra o nouă creștere, atingând suma de 185 de lei.

Guvernul a limitat valoarea punctului de amendă la suma de 145 de lei prin ordonanțe consecutive, menținându-l la nivelul din 2017.

În țara noastră, există cinci categorii de amenzi, patru dintre ele fiind aplicabile persoanelor fizice, iar a cincea este specifică persoanelor juridice.

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice