Volodimir Zelenski a promulgat controversata lege a mobilizării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea mobilizării împotriva invaziei ruse, un act legislativ controversat din cauza eliminării în ultimul moment a unei clauze care prevedea demobilizarea militarilor după 36 de luni și care impune pedepse mai aspre pentru refractari, relatează AFP.

Conform unei note publicate pe site-ul Radei (Parlamentului ucrainean), textul i-a fost prezentat șefului statului marți, iar acesta l-a promulgat.

Ucraina, care se confruntă cu o penurie de voluntari în rândurile militarilor, a elaborat acest text pe parcursul mai multor luni, marcate de controverse, după mai bine de doi ani de război împotriva invaziei ruse, care a dus la pierderea a zeci de mii de vieți.

Legea impune sancțiuni severe

La 11 aprilie, Parlamentul ucrainean a adoptat acest proiect de lege cu 283 de voturi. Acest text, care impune sancțiuni mai severe pentru refractari, a stârnit indignare din cauza eliminării în ultimul moment a unei clauze care prevedea demobilizarea militarilor după 36 de luni, o lovitură puternică pentru cei care luptă pe front de peste doi ani.

Autoritățile au asigurat că problema demobilizării va fi abordată printr-o lege separată, dar nu a fost stabilită nicio dată pentru adoptarea acesteia.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă eșuată în vara lui 2023 și de un sprijin din partea Occidentului care se diminuează, încearcă să respingă asalturile rusești în multiple puncte de pe front.

În acest scop, armata are nevoie de recruți și muniție. Având dificultăți în recrutarea voluntarilor, Kievul a extins recent mobilizarea, reducând vârsta de încorporare de la 27 la 25 de ani.

În prezent, sancțiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea sunt mai severe. De asemenea, legea facilitează procedura de înrolare prin crearea unui sistem numeric dedicat.

Volodimir Zelenski a trecut prin județul Suceava

Săptămâna trecut, în cursul nopții dintre joi spre vineri, o coloană oficială a trecut prin județul Suceava. Surse informate au declarat pentru Digi24 că era vorba despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta a participat, joi, la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări. Acolo s-a întâlnit cu mai multe personalități politice importante, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.

În urma Summit-ului, președintele ucrainean a plecat din Vilnius către Suceava.

De obicei, liderul de la Kiev se întorcea în țara sa prin Polonia. De această dată, el a ales o altă rută. Decizia scoate la iveală importanța strategică regională a țării noastre.