N-ai voie să faci grătar pe balcon sau pe terasă nici în Germania

N-ai voie să faci grătar pe balcon sau pe terasă nici în Germania! Amenzile pot ajunge până la 5.000 de euro! Una dintre activitățile preferate de români, inclusiv de cei stabiliți în Germania, este grătarul în sezonul cald. 1 Mai marchează începutul acestui sezon. Cu toate acestea, vecinii pot fi deranjați de fum și de miros, în special în blocurile de apartamente, unde balcoanele sunt adesea apropiate.

Ce este permis și ce este interzis în Germania? Conform Asociației Chiriașilor din Germania, este acceptabil să faceți grătar pe balcon, terasă sau în grădină. Totuși, dacă în contractul de închiriere este stipulat că grătarul este interzis, chiriașii trebuie să respecte această regulă. Contractul de închiriere poate specifica chiar și un anumit tip de grătar. De exemplu, un grătar tradițional poate fi interzis din cauza fumului pe care îl produce. Este important să știți că o alternativă la acest tip de echipament este grătarul electric și grătarul pe gaz.

Atenție! Respectul reciproc este fundamental în timpul grătarului. Prin urmare, este important să evitați fumul și zgomotul, respectând ora locală de liniște. Dacă fumul pătrunde în locuința unui vecin, acesta are dreptul să depună o plângere la biroul de ordine publică sau la poliție. Instanțele de judecată au emis diferite decizii în ceea ce privește frecvența grătarului. În timpul sezonului cald, de obicei, nu este considerat problemă să faceți două grătare pe lună.

Amenda pornește de la 5 euro, dar poate ajunge până la 5.000 de euro

Cele mai multe conflicte între vecini izbucnesc în timpul grătarului din cauza zgomotului, fumului și mirosurilor neplăcute. Atunci când cineva apelează la poliție, sancțiunile pot fi severe. Cei care încalcă orele de liniște, în special în zilele de duminică și de sărbători, riscă amenzi de până la 5.000 de euro.

Nu există reglementări federale uniforme cu privire la grătar și nici cuantumul amenzilor, astfel că trebuie respectate regulile locale. În Germania, se aplicată următoarele amenzi:

  • pentru încălcări (repetate) ale regulilor privind grătarul din contractul de închiriere sau regulile casei: avertisment din partea proprietarului, reziliere;
  • lipsa de respect reciproc: zgomot în timpul orelor de liniște, duminica sau în sărbători poate atrage amenzi de până la 5.000 de euro;
  • fum de la grătarul care pătrunde în apartamentul vecin: amendă de 100 de euro;
  • grătare neautorizate în locuri publice: amendă între 5 euro și 5.000 de euro.