inceputa i iunie 1998, prima etapa a investitiei italienilor de la Gruppo Frati la Sebes s-a icheiat i aceasta luna, o data cu intrarea i functiune a fabricii MDF (placi din lemn cu densitate medie). Grupul italian este principalul actionar al MDF Sebes Frati, o societate mixta constituita i noiembrie 1997, cu doar sapte luni iainte de demararea propriu-zisa a investitiilor i orasul ardelean.
Placile facute la Sebes au ca destinatie industria mobilei, materia prima utilizata fiind deseurile lemnoase de tot felul (rumegus, crengi, virfuri de ramuri etc.). in acest sens, fabrica a icheiat contracte cu un numar de ocoale silvice locale, pentru preluarea deseurilor de la taierile de copaci sau din diferitele faze de prelucrare a lemnului. Utilizind deseuri, investitia italienilor este ecologica si nu necesita cresterea masei lemnoase taiate din padure. Placile MDF nu sunt singurele produse ale fabricii.
Tot pentru industria de mobila, i noul obiectiv industrial se mai produc rasini i diverse solutii, italienii icercind sa ofere o gama cit mai diversificata de produse din acest sector industrial. De altfel pentru ce-a de-a doua faza a investitiei finalizata deja i proportie de 50%, este preconizata realizarea unei alte fabrici i care se vor produce placi tip PAL, inclusiv PAL melaminat si inobilat. Valoarea investitiilor realizate sau i curs de realizare plaseaza grupul italian printre investitorii importanti nu numai din zona ci si la nivel national.
in prima etapa (construirea fabricii de placi MDF) italienii au investit 160 milioane de dolari, i timp ce estimarile pentru a doua etapa (fabrica de placi PAL) se cifreaza la 70 milioane de dolari. Conform strategiei grupului i primele doua trei luni, fabrica va exporta produsele realizate urmind ca, apoi, de acestea sa beneficieze si fabricile de mobila de pe piata interna. Alimentarea pietei interne va fi posibila numai cu conditia ca fabrica sa lucreze la capacitatea de productie preconizata, respectiv 300.000 mc/an. Italienii nu-si fac probleme i ce priveste piata de export. Fiind unul dintre furnizorii importanti ai producatorilor de mobila din Italia (unde grupul detine opt fabrici), Europa de Nord si bazinul mediteranean, GRuppo Frati va include produsele fabricii de la Sebes i reteaua de vinzari existenta deja i aceste zone.
in ce priveste suprafata pe care se itinde noul obiectiv aceasta isu-
meza i total de 32 ha din care sapte reprezinta suprafata construita i prima etapa. Terminarea lucrarilor la primul obiectiv iseamna, implicit, crearea de noi locuri de munca pentru locuitorii din Sebes si imprejurimi. Ca personal direct productiv, la MDF Sebes Frati lucreaza i prezent 200 de angajati, o parte din ei scoliti i Italia, urmind ca numarul acestora sa creasca pe masura finalizarii lucrarilor la cel de-al doilea obiectiv. Cifra celor care beneficiaza indirect isa de investitia italiana este mult mai mare, aproximativ 3.000 de persoane (de la personalul furnizor de materie prima, la cel din transporturile feroviare, auto, navale, pina la fabricile de mobila) fiind implicate i dezvoltarea acestei afaceri.