pretul de 11.000 de euro pe 10.000 de metri patrati in extravilan poate parea astronomic. In zona Baraganului pretul terenului extravilan cu greu ajunge la 200 de euro, tranzactiile medii efectuandu-se mai mult in jurul valorii de cinci-sase milioane de lei/hectar. Insa piata din Timisoara este cu totul diferita de cea din sudul Romaniei. „Explozia” preturilor la terenuri in zona de vest a fost determinata, in primul rand, de intrarea pe piata a italienilor. Din 1999, acestia au inceput sa achizitioneze suprafete din ce in ce mai mari. Cererea tot mai ridicata din partea italienilor a dus la o crestere constanta a preturilor. Daca in anul 2000 pretul hectarului agricol era de aproximativ 1.000 de euro, in 2002 a ajuns la 3.500 de euro, iar in 2003 la aproximativ 6.000 de euro. In acest moment, 11.000 de euro/hectar este pretul care se plateste pentru cele mai bune parcele, majoritatea tranzactiilor efectuandu-se in palierul 5.000-8.000 de euro. Nicolae Oprea, directorul Directiei Agricole Timis, spune ca dintr-un total de aproximativ 500.000 de hectare ale judetului, in 2003 italienii cumparasera sau arendasera circa 100.000 hectare de teren. „Din aceasta suprafata, 78.808 hectare sunt cumparate si 17.551 arendate, suprafata totala a terenurilor nelucrate fiind de 33.869 de hectare”, spune Oprea. Ce ii determina pe italieni sa achizitioneze terenuri in Romania?Zilnic, la Timisoara aterizeaza cateva avioane pline cu italieni. Gianluca are 51 de ani si este unul dintre ei. Locuieste in Brescia, este casatorit si spune ca a venit aici pentru a imbina afacerile cu distractia. „Sunt fete frumoase si, in plus, am aflat ca exista oportunitati de investitii. La Brescia, pentru a face o afacere investesti mult, iar profitul este foarte mic. Aici e altfel si suntem doar la 800 km de Italia; exista autostrada pana la intrarea in Romania”, spune italianul. Gianluca stie ca o investitie in terenuri aici ii poate aduce un profit frumos in urmatorii ani. Achizitiile italienilor au vizat in principal zona de pana la 100 km din jurul Timisoarei. Cu cat de departezi de oras, cu atat preturile scad. La Lugoj, de exemplu, oras aflat la circa 50 km de Timisoara, hectarul agricol poate fi cumparat cu 2.500 de euro. Totusi de ce nu vin italienii si in Baragan, unde terenul este mai ieftin ? Pe langa faptul ca Timisoara este mai aproape cu cateva ore de Italia, parcelele din zona de sud a Romaniei sunt mult mai faramitate, iar achizitia unei suprafete mai mari presupune negocieri cu multi proprietari.

Strainii cumpara terenurile pe firma

Unii cumpara teren pentru a-l lucra, altii doar pentru a specula o eventuala crestere a preturilor determinata de intrarea in Uniunea Europeana. Potrivit directorului Nicolae Oprea, cel mai mare cumparator de terenuri agricole este societatea Emiliana West, proprietate a lui Stefano Orlandi, care detine in jur de 10.000 de hectare, in totalitate lucrate. In afara firmelor mari care cumpara teren pentru a face agricultura, exista o multime de persoane fizice care fac tranzactii cu gandul la intrarea Romaniei in UE. „In acest moment, in Timis sunt circa 16.000 de italieni. Din acestia doar cateva zeci sunt oameni bogati. Multi dintre cei care cumpara pamant au sume mici de bani”, spune Radu Radoslav, directorul Directiei de Urbanism din Primaria Timisoara. Una dintre zonele vizate de cumparatorii de parcele este cea din nord. De la iesirea din oras, trecand prin localitatea Dumbravita si pana la Giarmata, localitate la 10 km de oras, preturile la hectar au explodat. Interesul pentru aceasta zona este explicabil daca tinem cont ca pe aici va trece autostrada dinspre Nadlac. Gavril Rosian, primarul localitatii Giarmata, spune ca din 7.000 de hectare, suprafata de care dispune comuna, aproximativ 1.800 au fost luate de societati italiene. „Acum cativa ani au fost achizitionate pe nimic, pe cateva milioane de lei hectarul. Acum, terenuri din extravilan au ajuns sa fie vandute la metru patrat. Apropierea de centura Timisoarei care va trece prin apropiere si proiectata autostrada au crescut mult preturile”, spune Rosian. Italienii care au cumparat terenuri agricole in Timis au facut asta prin intermediari sau prin SRL-uri la care sunt actionari. Modificarile aduse Constitutiei nu au condus la cumpararea de terenuri de catre cetateni straini. In continuare achizitiile se fac de catre persoane juridice. Terenurile care mai pot fi arendate sau cumparate sunt destul de mici. Suprafata totala de teren scos la vanzare in cele 82 de localitati ale Timisului este de 1.545 de hectare. Pentru arenda sunt disponibile, conform documentelor oficiale, aproape 9.000 de hectare. Chiar daca nu a reusit sa achizitioneze terenul dorit langa Timisoara, Gianluca, italianul de 51 de ani din Brescia, va incerca sa cumpere o parcela mai departe de oras, unde preturile sunt mai accesibile pentru el. „si la 11.000 de euro, preturile sunt destul de mici. Asa vor gandi multi italieni bogati. Ganditi-va ca este vorba de 1,1 euro pe metru patrat de teren si pe aici va trece autostrada”, spune Gianluca.

In cartierele de vile terenul costa 50 euro/mp

· Desi hectarul agricol este foarte scump Timisoara, preturile terenurilor in cartierele de vile care se construiesc la marginea orasului sunt destul de scazute.
· La 100 de metri de la iesirea din Timisoara se ridica cel mai nou cartier de vile al orasului. Un fel de Baneasa al Timisoarei. Insa daca in cartierul bucurestean metrul patrat de teren ajunge si la 120 euro, la Dumbravita pretul este de 40-60 euro/metru patrat.
· Radu Radoslav (foto), directorul Directiei de Urbanism din Primaria Timisoara, spune ca preturile sunt scazute deoarece este vorba de terenuri fara utilitati. „Un studiu recent releva faptul ca in aceasta zona au fost aruncate pe piata circa 700.000 de parcele, ceea ce a adus si o supraoferta pe piata”, explica Radoslav.
· Potrivit directorului din Primaria Timisoara, pana in acest moment in oras au fost construite circa 350 de vile noi, iar in imprejurimile orasului intre 700-1000.

PiAta terenurilor In extravilan

Multe dintre tranzactii se fac pe promisiuni de vanzare incheiate la notarii publici care au ca baza adeverintele ce tin loc de acte de proprietate. Unii proprietari de terenuri de la sate incheie si acte scrise de mana in care arata ca transfera dreptul de proprietate unor intermediari care, ulterior, vand unor firme cu actionari italieni. Conform Ministerului Agriculturii:
· in primele patru luni ale anului au fost vandute peste 24 mii hectare, totalul cumulat din 1998 si pana in prezent depasind 365 mii hectare. Zonele cu terenuri ieftine au fost: Constanta (2,5 milioane lei/ha), Teleorman (4,15 miloane lei/ha). Zonele unde s-au inregistrat tranzactii mai mari au fost in judetele Prahova (34,7 milioane lei) si Bacau (52,09 milioane lei);
· valoarea medie pe hectar la terenurile situate in extravilan a fost de 13,73 milioane lei.