O nouă tranşă ‘ar putea fi decisă în luna septembrie’, a precizat oficialul italian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Italia a anunţat, în martie, că vrea să plătească 40 de miliarde de euro reprezentând datorii contractate de administraţia publică faţă de companiile private, în două tranşe a câte 20 de miliarde, în perioada 2013 – 2014.

Operaţiunea ar putea determina o creştere a deficitului şi datoriei Italiei, dar Saccomani a prezentat această măsură drept ‘un semnal de sprijinire a activităţii economice şi lichidităţilor companiilor’. Stocul datoriilor acumulate în ultimii ani de Italia a căpătat ‘dimensiuni considerabile’, dar plata acestora este ‘puternic limitată’ de necesitatea pentru Italia de a îşi respecta angajamentele europene în materie de datorie şi deficite, a precizat guvernul condus de Mario Monti în luna martie.

Potrivit AFP, totalul facturilor neplătite de guvern faţă de întreprinderi se ridică la 120 miliarde de euro şi acestea ar fi răspunzătoare de închiderea unei companii din trei în Italia.

Deblocarea de fonduri din partea statului reprezintă una dintre principalele revendicări ale organizaţiei patronale Confindustria, potrivit căreia această măsură ar reprezenta o gură de oxigen pentru companiile confruntate cu o lungă şi profundă recesiune. AGERPRES