Astăzi, a avut loc o foarte interesantă conferință de presă online organizată de Ministerul Turismului din Israel, în colaborare cu Travel Communications România. Din partea israeliană a participat Ksenia Kobiakov, care se ocupă de Europa de Est, deci și de România. Noutățile sunt multe: Israelul a autorizat călătoriile aeriene interne, și a relaxat turismul local. Cine a mers în vizită acolo, cunoaște deja sistemul de pensiuni, majoritatea în mediul rural, peste 1500, numite ”zimmer”. Acum, se poate merge fără probleme în aceste zimmer. Pe 6 mai s-au redeschis și parcurile naționale, iar pe 7 mai, mall-urile erau accesibile oricui. La sfârșitul acestei luni se vor redeschide și piscinele și parcurile de distracții.

Un proiect-pilot unic

Și aeroportul international Ben Gurion din tel Aviv a luat măsurile impuse de așa-numita ”noua normalitate”, dezinfecțiile sunt la ordinea zilei, distanțarea socială (în Israel este de 2 metri) este impusă, personalul pentru curățenie a fost mărit, iar prezența pentru îmbarcare este obligatorie cu patru ore înainte de zborul ales. Însă, apropo de pornirea călătoriilor internaționale, ministrul de resort elaborează contrucția unui plan cuprinzând ”culoare verzi” de zbor. Astfel, sunt studiate locațiile unde ar putea cetățenii israelieni să meargă folosind avionul și vor fia alese cele mai sigure. Desigur, selecția se face folosind criterii absolut obiective. Destinațiile alese trebuie să aibă o situația pandemică cel puțin similară cu aceea a Israelului, dacă nu mai bună. Aceasta înseamnă că țările cu destinațiile ce vor intra pe lista verde trebuie să aibă sub 20 de cazuri de infecție u SARS CoV2 pe zi. Dar, autoritățile isrealiene  merg mai departe privind siguranța sănătății turiștilor și au pus la cale un proiect-pilot unic în lume. Dintre persoanele ce călătoreau frecvent în anumite locații internaționale se va alege un grup de voluntari care vor face aceste zboruri, din nou, înainte ca ele să devină deschise pentru orice cetățean israelian. Ei vor pleca din Israel, vor ajunge la destinație, vor petrece, probabil, câteva ore acolo, și vor reveni în țară, unde vor fi, imediat, testați pentru COVID – 19. Și, astfel, se va constata gradul de infectare a respectivei locații.  După cum se vede, autoritățile israeliene fac tot posibilul pentru a se asigura că eforturile făcute până acum spre zădărnicirea pandemiei să nu devină inutile, din cauza unei simple călătorii cu avionul.

Parcurile Naționale din Israel au raportat peste 10.000 de vizitatori în primul weekend de la deschidere

Autoritatea care administrează Parcurile Naționale din Israel a anunțat și deschiderea anumitor parcuri naturale și a unor complexuri turistice cum este și situl arheologic de la Caesareea, tot începând cu 3 mai. Schimbarea majoră a ultimelor două luni a fost introducerea de urgență a unui sistem de rezervare a biletelor exclusiv online. Acesta permite limitarea numărului vizitatorilor într-un anumit interval orar și un mai bun control al persoanelor care vizitează sit-urile administrate de aceștia. În primul weekend de activitate au raportat 10.000 de turiști și peste 50.000 de bilete online achiziționate pentru perioada imediat următoare.