Ministrul israelian de Externe, Isaerl Katz, a declarat miercuri că guvernul se pregătește de efectele unui posibil conflict între SUA și Iran.

”Trebuie să ţinem cont de faptul că posibilele calcule greşite ale regimului iranian ar putea aduce o trecere dintr-o zonă gri spre o zonă roşie, adică un conflict militar, un război în care Iranul va fi lovit puternic”, a declarat Israel Katz într-un discurs rostit la Conferinţa Herzliya, potrivit MEDIAFAX.

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat Iranul în privința depășirii limitei stocurilor de uraniu îmbogățit stabilită prin Acordul nuclear.

Mojtaba Zolnour, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă și securitate din Iran a lansat de asemenea amenințări pe fondul escaladării tensiunilor: ”dacă SUA ne-ar ataca, Israelul ar mai avea de trăit doar jumătate de oră”.

Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice.

Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii şi s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzaţiile.

La 20 iunie, forţele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declaraţiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operaţiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului.