Israelul se pregătește de invazia terestră în Fâșia Gaza

Hamas, care controlează Fâșia Gaza, le-a spus însă locuitorilor să rămână pe loc și a promis că va lupta până la ultima picătură de sânge. Până vineri după-amiază nu existau semne de exod în masă, în vreme ce Israelul își pregătea atacul.

„Moartea este mai bună decât plecarea”, a declarat un locuitor din Fâșia Gaza. „M-am născut aici și voi muri aici, plecarea este un stigmat”, a adăugat acesta, potrivit Reuters.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că evacuarea tuturor este imposibilă, în condițiile în care alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, iar alimentele și apa din enclava palestiniană sunt limitate după o săptămână de lovituri aeriene de represalii și o blocadă israeliană totală. Statele Unite au numit acest lucru o „sarcină dificilă”.

Niciuna dintre părți nu poate ști exact la ce să se aștepte într-un război terestru. Israelul a promis o campanie care va depăși orice altceva lansat vreodată pentru a șterge Hamas „de pe fața pământului”, De cealaltă parte, Hamas și-a demonstrat capacitatea de supraviețuire și de atacuri surpriză și va lupta într-un mediu urban dens, cu arme puternice.

Termenul de evacuare a civililor din nordul Gazei este „complet nerealist”

Termenul limită de 24 de ore impus de Israel pentru ca cele 1,1 milioane de persoane din nordul Gaza să se mute în sud este „complet nerealist”, a declarat șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

Deși recunoaște că Israelul a avertizat civilii cu privire la operațiunile militare care se apropie, el a punctat că astfel de avertismente ar trebui să fie realiste.

„Este complet nerealist ca 1 milion de oameni să se poată deplasa în 24 de ore”, a spus el la o conferință de presă la Beijing, adăugând că orice avertismente trebuie „să fie realiste pentru a evita consecințele umanitare devastatoare”, potrivit CNN.

În timp ce poziția Uniunii Europene este că „Israelul are dreptul să se apere” în urma unei agresiuni, „acest lucru trebuie să se facă în conformitate cu dreptul umanitar internațional”, a spus Borrell.

De asemenea, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe a declarat tot vineri că ordinul de evacuare din Fâșia Gaza nu este rezonabil.

„Înțelegem ce încearcă (israelienii) să facă: să mute civilii din calea pericolului și să le dea un avertisment corect. Este o sarcină dificilă. Este vorba de un milion de oameni și de un mediu urban foarte dens. Acolo e deja o zonă de luptă. Așa că nu cred că subestimează nimeni provocarea pe care o presupune această evacuare”, a declarat Kirby.

El a precizat că SUA nu doresc să vadă niciun civil rănit și cu cât oamenii au mai mult timp la dispoziție, cu atât mai bine.

„Aș lăsa IDF (forțele armate israeliene) să vorbească despre ordinele pe care le dau în cadrul operațiunilor pe care le desfășoară și le planifică”, a adăugat Kirby.

Hezbollah este pregătit să atace Israelul

Pe de altă parte, Hezbollah este „pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului la momentul potrivit, a declarat vineri numărul doi al organizaţiei paramilitare libaneze în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor la Beirut, relatează AFP.

Declaraţiile survin în momentul în care există îngrijorări că Hezbollah, aliat al Iranului, ar putea deschide un nou front în lupta împotriva Israelului din Liban.

„Hezbollah urmăreşte mişcările inamicului. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom lua măsuri la momentul potrivit”, a avertizat şeicul Naim Qassem.

„Contactele din culise purtate cu noi, direct şi indirect, de marile puteri, ţările arabe şi emisarii ONU, care ne cer să nu intervenim în conflict, nu ne vor afecta”, a mai spus el.