"Înăsprirea sancţiunilor şi tonul adoptat de europeni sunt lucruri extrem de importante deoarece le transmit iranienilor că nu se acceptă continuarea programului lor nuclear", a declarat pentru postul de radio al armatei ministrul israelian al informaţiilor Dan Meridor.

"Iranul trebuie să înţeleagă că există o opoziţie hotărâtă faţă de orice acţiune militară nucleară" desfăşurată de Teheran, a explicat oficialitatea israeliană.

Pentru a-şi dovedi eficacitatea, anunţatele sancţiuni trebuie să fie aplicate de ţări precum Japonia şi Coreea de Sud, mari importatoare de petrol iranian.

UE va anunţa luni un nou set de sancţiuni antiiraniene, care vor viza în special sectorul petrolier şi Banca Centrală a Iranului, în lipsa unui răspuns clar al Teheranului la propunerea de reluare a negocierilor în dosarul nuclear iranian.

După ce a îngheţat active ale 433 de companii iraniene şi 113 persoane fizice, a decis restricţii referitoare la exportul de produse sensibile şi a interzis investiţiile în domeniul hidrocarburilor în Iran, UE sancţionează resursele petroliere strategice ale regimului iranian.
Iranul, al doilea stat producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), obţine 80% din veniturile sale anuale din exportul de petrol (100 miliarde dolari în actualul an iranian – martie 2011-martie 2012).
Sursa: Agerpres