Israelul menţinea sâmbătă dimineaţă măsuri de securitate stricte după ce vineri armata israeliană a ucis un palestinian în Fâşia Gaza, încălcând astfel armistiţiul cu mişcarea palestiniană Hamas, intrat în vigoare miercuri seară după o săptămână de confruntări, în care au fost ucişi 166 de palestinieni şi şase israelieni, conform oficialilor din sectorul sănătăţii.

Ca parte a acordului, Israelul şi mişcarea palestiniană Hamas negociază acum o atenuare suplimentară a blocadei de la graniţa Fâşiei Gaza, impusă prima dată de Israel şi Egipt după ce Hamas a preluat Gaza în 2007. Şi şcolile din Fâşia Gaza s-au redeschis sâmbătă, după ce au fost închise în timpul confruntărilor dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, grupare ce guvernează în Gaza. Aproximativ jumătate din populaţia de 1,6 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza sunt copii.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a explicat că nu are informaţii privind reducerea restricţiilor în Gaza. Un oficial al Ministerului israelian al Apărării a declarat că militarii israelieni nu-şi mai fac simţită prezenţa în zona de conflict, dar îşi rezervă dreptul de acţiona împotriva persoanelor suspecte. Ambii au vorbit sub protecţia anonimatului.

Armistiţiul încheiat miercuri seara pune capăt ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, declanşată la 14 noiembrie drept represalii la atacurile cu rachete lansate din enclava palestiniană asupra sudului statului evreu.
Agerpres