În perioada 2005-2007, companiile israeliene au exportat drone în valoare de circa 4,6 miliarde de dolari şi servicii legate de aceste aparate, în mare parte produse militare, a indicat joi pentru agenţia franceză de presă autorul acestui studiu, Mike Blades.

În aceeaşi perioadă, exporturile de drone americane au atins între 2,9 şi 3 miliarde de dolari, potrivit lui Blades. Expertul relevă, de asemenea, că această sumă cuprinde drone de supraveghere la înaltă altitudine Global Hawk, destinate NATO, a căror factură de 1,2 miliarde de dolari va fi în mare parte plătită de către SUA.

Duminică, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat că Franţa discută cu SUA şi Israel despre o achiziţie de drone de supraveghere la altitudine medie (MALE), de care are nevoie în operaţiunile sale din Mali.

‘Producătorii de drone din Israel îşi comercializează agresiv platformele în întreaga lume. Aceste companii îşi obţin cea mai mare parte din cifra de afaceri din exporturi, această tendinţă va continua şi se va accentua’, susţine studiul.

Companiile americane, care beneficiază de o piaţă internă mare, sunt mai puţin orientate spre exporturi, unde se confruntă cu un proces de aprobare foarte complex, a subliniat Blades.

SURSA: Agerpres