Isărescu a făcut o glumă amuzantă, însă a reuşit să explice, pe înţelesul tuturor, noul indice IRCC.

„Ca orice medie – ajungem la gluma lui Moisil: stai cu jumate de şezut pe un cub de gheaţă, la zero grade, cu cealaltă pe o flacără la 100 de grade, media e la 50 de grade şi spunea: Te simţi foarte bine!. Orice indice mediu are probleme lui, dar asta a fost discuţia, asta a creat societatea românească, dacă îl omorâm şi pe ăsta ce mai facem? Lăsaţi-l în pace”, a răspuns guvernatorul vineri, la o conferinţă pe tema raportului asupra inflaţiei.

Mugur Isărescu a fost întrebat de jurnalişti dacă noul indice IRCC ar trebui să se aplice şi creditelor Prima Casă.

„În ceea ce priveşte discuţiile despre Prima Casă, acestea se poartă între Ministerul Finanţelor şi bănci, soluţia nu este la noi. Oamenii trebuie să se aşeze înainte de a da semnale în piaţă. Programul Prima Casă a fost bun, noi ne putem spune punctul de vedere tehnic. (…) A devenit o chestiune mult prea electorală ca Banca Naţională să intre în discuţie, cu IRCC şi ROBOR”, a afirmat guvernatorul.

El a amintit că tot Consiliul de Administraţie al BNR a arătat că ROBOR nu a fost manipulat, însă opinia publică a fost dusă într-o zonă în care şi-a pierdut încrederea în acest indice.

„A fost în Parlament tot Consiliul de Administraţie al BNR, adică nouă oameni serioşi, şi am spus că ROBOR nu a fost manipulat. Acum că cineva iese şi spune, indiferent ce spune ditamai Consiliul de Administraţie, o spune de-a-ndoaselea, n-avem ce să discutăm la Banca Naţională, pentru că aţi văzut cele două cuvinte-cheie ale acestui personaj: abuz şi manipulare. Abuz, manipulare. Dacă orice mişcare de dobândă, de curs – care sunt normale într-o economie de piaţă – apar ca fiind manipulări, abuzuri, e greu de discutat, capătă conotaţii electorale, intrăm într-o dispută în care nu avem voie să intrăm noi, BNR. Noi încercăm să fim neutri”, a precizat Isărescu.

Acesta a subliniat că ROBOR era un indice bazat pe cotaţii ferme, iar comparaţiile cu LIBOR au fost false, întrucât LIBOR erau cotaţiile pe care le spuneau dealerii. „La noi era vorba de cotaţii ferme, adică erau afişate”, a susţinut responsabilul BNR.

El a comparat ROBOR cu preţurile afişate într-un magazin, pe care unii le consideră neadevărate doar pentru că nu cumpără.

„Aşa şi cu ROBOR. Privea înainte şi avea toate calităţile să reflecte piaţa, dar în momentul în care nu ai încredere în el, îl demonizezi, îşi pierde din valoare. Valoarea oricărui indicator este în special încrederea că reflectă adevărul”, consideră guvernatorul.

Isărescu a arătat că a fost de acord cu ideea trecerii la un indicator pe bază de tranzacţii întrucât acesta este şi trendul în Europa.

„Hai să facem un indicator pe bază de tranzacţii, pentru că opinia publică din România a fost în acest fel influenţată, încât spune că tot ce este bazat pe tranzacţii este real, iar tot ce este bazat pe cotaţii este manipulat, este abuzat, este în fel şi chip. Păi, cât puteam să participăm la o asemenea dezbatere, dacă nouă oameni serioşi se duc în Parlamentul României, convocaţi, spun care este adevărul, iar a doua zi iese acelaşi personaj şi spune: Nu, manipulare, i-am dovedit, au minţit!. Este o discuţie total neserioasă şi nu dorim să participăm la ea”, a repetat Isărescu.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).