„Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor“, este cel mai important sfat pe care Eugeniu Carada îl dădea în urmă cu un secol actorilor vieţii economice şi publicului, a amitit ieri Mugur Isărescu, scrie Ziarul Financiar.
Dintre sfaturile şi aserţiunile lui Carada Isărescu a reamintit: „Dacă înşeli un creditor, acesta devine pentru tine o fântână secată“ şi „Nu făgădui decât jumătate din ceea ce poţi să faci cu uşurinţă“.
Cei de la Ziarul Financiar fac referire la faptul că Isărescu este printre semnatarii celui mai mare împrumut din istoria României, de 20 mld. euro, cât jumătate din bugetul ţării, luat peste noapte în 2009 pentru că rezervele valutare erau insuficiente şi pentru că trebuia finanţat deficitul bugetar. Numai că jurnaliştii omit probabil cu bună ştiinţă să compare de fapt serviciul datoriei acestui împrumut cu bugetul statului.
Plus că se omite faptul că din împrumutul de 20 miliarde de euro, circa jumătate a mers în rezerva valutară la BNR, deci nu spre cheltuiala statului.