"Conform Legii 312/2014 privind statutul BNR, art .43, salariaţii BNR pot participa la profitul băncii după virarea la buget a 80% din veniturile nete realizate de bancă. Suma rămasă, de 20% din profit, se utilizează în primul rând pentru majorarea rezervelor statutare ale Băncii Naţionale şi a surselor proprii de investiţii. După aceasta se poate, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, constitui fondul de participare la profit al salariaţilor în cuantum de maximum 10% din suma rămasă, adică maximum 2% din totalul profitului BNR. O mică parte din aceşti 2% poate fi destinată unor premii de performanţă acordate numai salariaţilor cu realizări remarcabile. Cu alte cuvinte, bonusuri se dau în număr limitat şi numai unor salariaţi cu performanţe cu totul şi cu totul deosebite", a explicat guvernatorul BNR. 

În plus, el a precizat că, în perioada 2009 – 2010, salariile conducerii executive a BNR nu au crescut, iar în 2010 atât salariile conducerii băncii cât şi ale tuturor angajaţilor au fost reduse cu 25%. 

Totodată, Isărescu a subliniat faptul că, în perioada de după criză, banca a vărsat Ministerului Finanţelor aproximativ un miliard de euro. 

"Este o performanţă a BNR care nu este trecută ca obligaţie în statut. Noi trebuie să asigurăm stabilitatea preţurilor, a sistemului financiar şi a cursului de schimb. Toate acestea sunt asigurate", a mai spus guvernatorul BNR.

SURSA: Agerpres