Ritmul de creștere a prețului locuinţelor din România s-a diminuat în ultimul trimestru al anului 2017, creşterea medie anuală fiind de 4,1%, în timp ce pentru București majorarea medie anuală a prețului s-a situat la 6,3%. Potrivit instituțiilor de credit, tendința de majorare a prețului locuinţelor a continuat și în ultimul trimestru din 2017, așteptările fiind de continuare a acesteia pe termen scurt.

Deşi estimările băncilor indică o continuare a scumpirii locuinţelor pe termen scurt, pot exista anumite presiuni de scădere a preţurilor din perspectiva ofertei, în contextul în care numărul autorizaţiilor de construire au avansat semnificativ în ultimul an.

CITIŢI ŞI Explozie de locuinţe: Creştere de 10,3% în patru luni. Toţi constructorii îşi pun speranţa în privaţi

BNR atrage atenţia că gradul de îndatorare al românilor cu credite Prima Casă nou acordate în perioada martie 2017 – martie 2018 este mai mare decât al celor care au contractat împrumuturi standard, ceea ce ar putea indica acumularea unor vulnerabilităţi. Banca Centrală cere Guvernului orientarea programului Prima Casă spre social, prin revizuirea condiţiilor de acordare, şi scăderea gradului de îndatorare acceptat. În prezent, creditele Prima Casă oferă un grad maxim de îndatorare de 95%.

 

Asta în contextul în care evoluțiile istorice arată că acele credite acordate în perioada de exuberanță a pieței imobiliare au în prezent un grad de acoperire prin garanţii de mult peste 100%.

Creditul imobiliar a consemnat un avans important în cursul anului 2017, în contextul unui ritm alert de creditare și de creștere a valorii mediane a împrumuturilor nou acordate. Această evoluție a condus și la o majorare a gradului de îndatorare pentru debitorii care au accesat în ultimul an credite ipotecare, relativ la cei care aveau deja împrumuturi contractate, se mai precizează în raportul BNR.

Creditul Prima Casă cumulează circa jumătate din totalul expunerilor ipotecare, iar în perioada martie 2017 – martie 2018, aproximativ 60% din fluxul de credit nou a fost acordat prin intermediul programului guvernamental.