"Ne-am obişnuit ca adeseori istoria să fie şi nedreaptă. Acum 11 ani era imperios ca băncile din România să fie privatizate cu mari bănci cu capital străin, occidental, european, iar acum citesc, nu cu stupoare, dar cu relativă uimire, că vulnerabilitatea cea mai mare a României este faptul că avem bănci străine în România", a declarat joi seară guvernatorul BNR, la conferinţa 'Provocările creşterii economice în Uniunea Europeană. Reforme pentru viitorul Europei'.

La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat că băncile din România cu capital străin sunt persoane juridice române, reglementate şi supravegheate de BNR.

'Solvabilitatea în sistemul bancar, unde capitalul străin reprezintă 90%, este de 14,2 % pe contabilitatea românească. Înseamnă că pe IFRS (standardele internaţionale de raportare financiară) ar fi cu 1-2 puncte procentuale mai mare, deci foarte bună. Băncile greceşti sunt peste aceşti parametri în materie de solvabilitate, iar în materie de lichiditate sunt la nivelul pieţei. Sunt bănci solide', a spus Popa.

Viceguvernatorul a menţionat că acolo unde a fost cazul unor majorări de capital, solicitările BNR în acest sens au fost îndeplinite 100% de acţionari.

Un alt element de stabilitate al sistemului bancar din România, a explicat Popa, este faptul că ponderea titlurilor de stat europene în bilanţul agregat al băncilor din România este de 0,2%, 'foarte foarte mică'. Pentru operaţiuni de refinanţare, BNR acceptă ca garanţii numai titluri de stat româneşti, în lei sau valută, şi titluri ale instituţiilor financiare internaţionale emise în lei pe piaţa românească.

Popa a mai menţionat că volumul creditelor 'mamă-fiică' pentru băncile greceşti reprezintă numai a 8-a sau a 9-a parte din totalul rezervelor valutare ale României, respectiv o pondere mică. Mai mult, 70% din aceste linii de credit sunt cu maturităţi de peste un an.

'Calitatea capitalului investit şi bilanţul băncilor nu justifică ideea că sunt vulnerabilităţi', a mai spus oficialul BNR. SURSA: Agerpres