Fondul Monetar Internaţional nu publică scrisoarea de intenţie încheiată cu România pentru a nu distorsiona piaţa, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Există un curent de opinie că acest acord, care a fost un pionierat, să fie aplicat şi altor state. În 5 luni, România a ajuns de la ţara cu imagine negativă la un exemplu pozitiv”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă la Iaşi.

El a mai precizat că BNR a avut în ultimele luni o serie de întâlniri în ţară, unde s-a discutat despre criză, canalele de transmitere a acesteia şi care ar fi măsurile de contracarare, cu specificitate pe sistemul financiar.

„Un mesaj dat astăzi este să delimităm problemele adevărate legate de criză de zgomotul mediatic”, a mai spus Isărescu, menţionând că dacă criza va fi tratată emoţional, atunci şi soluţiile găsite vor fi emoţionale.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe 2 ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

SURSA: Mediafax