El s-a referit astfel la iniţiativa legislativă cu privire la preluarea de către bancă a casei depusă garanţie în cazul în care debitorul nu-şi mai poate achita ratele.

"Fac o incursiune în iniţiativele legislative şi mă întreb: Cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea acestora se va face în clădiri. Cred că o asemenea iniţiativă legislativă omoară din start orice dezvoltare în viitor a creditului imobiliar şi construcţiile de locuinţe în general. (…) Astfel este subminată viabilitatea activităţii bancare în sine şi nu avem cum să discutăm despre viitorul activităţii bancare în România dacă, prin acţiuni legislative, o subminăm pe cea din prezent. Generozitatea manifestată pentru rezolvarea unor probleme de stoc, afectând sever volumul şi condiţiile de creditare, va afecta creditarea în viitor", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei "Viitorul Modelelor de Business Bancar".

Acesta a reamintit faptul că banii acordaţi de bănci sub formă de împrumut sunt, de fapt, banii deponenţilor. "Aceşti deponenţi care suntem tot noi, îi aşteptăm înapoi sub formă de bani, nu sub formă altceva, de ferestre sau coşuri de casă, şi îi aşteptăm şi cu dobândă, pentru că altfel suntem nemulţumiţi", a subliniat şeful BNR.

Potrivit sursei citate, băncile urmăresc să facă plasamente care să le permită asigurarea unui flux de venituri şi restituirea şi remunerarea corespunzătoare a depozitelor şi nu acumularea de proprietăţi imobiliare depuse garanţie de debitori. "Chiar doresc să scape de ele. Băncile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt niciun fel de dezvoltatori. Dacă intră în alte domenii, nu numai că păcătuiesc, ci pierd, pentru că nu au specialişti. Nu sunt nici agenţii imobiliare şi nici instituţii de binefacere", a mai spus Mugur Isărescu.

Mai mult, guvernatorul BNR susţine că "soluţii de genul: credit după nevoi, rambursări după disponibilităţi, dezechilibrează relaţia dintre debitori şi creditori dar şi pe cea dintre debitorii actuali şi cei viitori".

"Nu cred că avem niciun drept să îi împovărăm pe viitorii solicitanţi de credite, debitorii viitori, pentru povara, uneori, a greşelilor din trecut şi din prezent", a adăugat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR mai spune că, din punct de vedere al situaţiei debitorilor, uneori băncile trebuie să manifeste "cel puţin înţelegere" şi să împartă povara.

SURSA: Agerpres