”Noi avem în vedere – şi nu numai ca speranţă, aproape ca certitudine – că în urma discuţiilor care vor urma în ultima decadă a lunii mai cu misiunea tehnică a Fondului Monetar European şi a Uniunii Europene să se clarifice aici, la Bucureşti, nu în altă parte, această chestiune (reducerea cotei generale de TVA – n. r.), pentru că aici e vorba de o viziune. Pentru reducerea TVA trebuie o discuţie serioasă cu Comisia Europeană şi FMI. Atunci ştim şi noi ceva mai concret. Nu ne putem aventura singuri în a gândi o politică fiscală care nici nu este apanajul nostru. Suntem cel mult un watchdog (câine de pază – n. r.)”, a explicat Isărescu, în conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Acesta a făcut referire şi la programul statului de colectare a veniturilor, dar mai ales la nerealizările la capitolul de cheltuieli. ”Noi nu avem în prezent exces masiv de lichiditate, de aceea am redus rezervele minime obligatorii, pentru că situaţia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte bună, de 17 miliarde (lei – n. r.), o sumă foarte mare. Asta reflectă o mai bună colectare a veniturilor. Trebuie discutat serios în ce măsură este de durată şi reflectă o tendinţă de durată, cât din surplusul încasărilor vine dintr-un efort evident făcut pentru o mai bună colectare, cât vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor. Dar avem, pe de altă parte, şi nerealizări la capitolul de cheltuieli şi acelea trebuie analizate cu mare atenţie”, a explicat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a reamintit necesitatea dezvoltării infrastructurii, pentru o mai bună conectare cu Europa. ”În momentul în care ştii că ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca această ţară să se poată conecta, intrarea în zona euro înseamnă un pas şi mai mare. Noi suntem acum integraţi în Uniunea Europeană. În zona euro trebuie să te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie să fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie să fie de nivel european. Avem acum un Master Plan, să vedem care e capacitatea noastră administrativă şi inginerească să construim acele drumuri”, a mai spus Isărescu.

În context, el a atras atenţia că trebuie schimbată mentalitatea care ne-a dominat în ultimii 20 de ani, respectiv aceea că nu facem drumuri pentru că nu avem bani. ”S-a dovedit că avem bani şi nu facem drumuri. Păi, drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni serioşi, cu capacitate administrativă. Aţi văzut o autostradă cu teancuri de bancnote? La sfârşitul anului, pentru că cică n-aveai bani, aveai bani de conservare şi puneai trei rogojini pe drum şi, gata, s-a conservat drumul! Aici sunt conservări masive de concept!”, a subliniat guvernatorul BNR. (Sursa: Agerpres)