Acesta a precizat că pentru anul viitor rămân incertitudini legate de evoluţia preţurilor produselor accizabile.

'La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite', a spus Isărescu, precizând că datele cuprinse în raport sunt calculate pe baza formulei de calcul a accizelor aflate în vigoare, iar Ministerul Finanţelor nu a anunţat încă formula de calcul a accizelor pentru 2015. 'Banca centrală încorporează în modele numai evoluţiile certe care decurg din actele normative în vigoare', a subliniat guvernatorul BNR.

Astfel, pentru 2015, banca centrală estimează o ieftinire a produselor din alcool şi tutun cu 0,1%, după scumpirea de 0,5% luată în calcul pentru acest an. În schimb, BNR ia în calcul, în prognoza de inflaţie de 2,2% stabilită pentru 2015, o majorare de 1% a preţurilor administrate, de 0,4% a preţurilor la categoria legume, fructe, ouă şi de 0,3% la combustibili.

Banca Naţională a redus, în şedinţa de marţi, prognoza de inflaţie atât pentru acest an, de la 2,2% la 1,5%, cât şi pentru anul viitor, de la 3% la 2,2%.

Guvernatorul BNR a explicat această modificare a prognozelor de inflaţie în special prin ieftinirea ţiţeiului pe plan internaţional, pe fondul unei oferte mari din Statele Unite ale Americii, dar şi a legumelor şi fructelor datorită importurilor redirecţionate pe piaţa românească din cauza embargoului impus Rusiei.

Referitor la reducerea inflaţiei în trimestrul trei al acestui an, pe lângă cei doi factori, Guvernul a mai menţionat şi recolta agricolă abundentă la nivelul Uniunii Europene, deficitul de cerere, inflaţia redusă în zona euro, dar şi creşterea încrederii în procesul de reducere a inflaţiei. Pe de altă parte, la creşterea inflaţiei în trimestrul trei din acest an au contribuit deprecierea euro în raport cu dolarul, ceea ce a dus la scumpirea importurilor de combustibili, dar şi la dispariţia efectului reducerii TVA la pâine şi produse de panificaţie din septembrie 2013.

Pentru anul viitor, guvernatorul BNR a anunţat o scădere a inflaţiei în primul trimestru al anului, sub nivelul minim al intervalului de variaţie de 1,5%, respectiv până la 1,1%, iar ulterior va reveni pe creştere până în jurul ţintei de 2,5%.

La categoria riscuri care ar putea abate inflaţia de la traiectoria prognozată, au fost introduse contextul extern, care prezintă incertitudini ridicate în contextul evoluţiilor geopolitice şi regionale, perspectivele economice din zona euro, care ar putea avea influenţe negative, incertitudinile legate de implementarea fermă şi consecventă a reformelor structurale pe plan intern, de asemenea cu posibile influenţe negative. În schimb, din perspectiva evoluţiei preţurilor materiilor prime pe plan internaţional şi a a preţurilor interne ale alimentelor, BNR nu anticipează riscuri importante.

Pe de altă parte, însă, rămân incertitudini în cazul dinamicii 'preţurilor administrate şi a preţurilor produselor accizabile incluse în coşul de consum (evaluări condiţionate de posibile reconfigurări ale informaţiilor provenite de la autorităţile interne de profil)', potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat joi de BNR.

SURSA: Agerpres