Preşedintele american Donald Trump a confirmat vineri că intenţionează să-i transfere pe imigranţii ilegali arestaţi la frontieră spre „oraşele-sanctuar”, majoritatea democrate, pentru – după cum a ironizat el – „a le face plăcere adversarilor săi politici”.

„Oraşele-sanctuar”, cum sunt San Francisco sau Chicago, refuză să aresteze la scară largă migranţi în situaţie ilegală, limitându-şi cooperarea cu agenţii federali însărcinaţi cu imigraţia.

„Ştiind că democraţii sunt reticenţi în a schimba legile noastre prea periculoase asupra imigraţiei, intenţionăm în mod foarte serios, după cum a informat presa, să-i plasăm pe imigranţii ilegali în oraşe-sanctuar”, a notat pe contul său de Twitter preşedintele american.

Locatarul de la Casa Albă a făcut aceste postări pe Twitter la o zi după un articol din Washington Post. Potrivit cotidianului, care cita un responsabil al Casei Albe sub acoperirea anonimatului, această ipoteză era „pur şi simplu o sugestie” care a fost „respinsă”.

Spre deosebire de propriii săi subalterni, Donald Trump a afirmat vineri că acest proiect este în realitate unul de actualitate. „Stânga Radicală pare să aibă în continuare o strategie a frontierelor deschise (…). Aceasta (trimiterea de imigranţi ilegali) ar trebui să-i facă fericiţi”, a notat el cu ironie pe Twitter. „Le vom oferi mulţi (imigranţi ilegali). Avem o ofertă nelimitată să le propunem”, a adăugat el mai târziu, în timpul unei ceremonii la Casa Albă.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale calul său de bătaie şi a caracterizat miile de migranţi veniţi din America Centrală în ultimele luni drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, acuzându-i în mod regulat pe democraţi de o politică laxă.