Tăriceanu pune la îndoială proiecțiile anunțate în spațiul public de autorități, conform cărora vom avea doar 10.000 de îmbolnăviți, și spune că asistăm doar la un proiect de propagandă. Liderul ALDE spune că mesajele sunt de natură să ajute puterea și pe Ludovic Orban.

Iată ce scrie fostul premier:

”Observ de câteva zile că în comunicarea informală a guvernanților revine obsesiv o cifra: România va avea într-un final maximum 10.000 de infectați. De unde știu ei acest lucru când ei nu știu nici măcar câte teste sau măști au în depozite?!

Mi-aș dori foarte mult să fie așa, dar cred că totul nu este decât o pură acțiune de propagandă. Guvernul nu s-ar hazarda în a avansa o cifra dacă ar lua în calcul următoarele:

  1. Până acum la 36.000 de testări avem cam 10% infectați cu corona (3613).
  2. Nu au reușit până acum să testeze nici măcar personalul medical (aprox 200.000 persoane) care a fost trimis la lupta fără echipamente de protecție.
  3. Nu au fost testate zonele de focar declarat (Suceava, Arad, Țăndărei) unde trăiesc, de asemenea, aproape 300.000 de persoane.
  4. Recunosc sau nu autoritățile, toți știm că peste 500.000 de români s-au întors în țară din zone fierbinți și mulți dintre ei s-au dus în mediul rural unde măsurile de izolare la domiciliu au fost luate în glumă. Nu s-a testat nimic în aceste zone.

În general guvernul Orban nu are vreun apetit pentru a testa românii. În România se testează 1876 persoane dintr-un million în vreme ce în Spania se fac 7593 teste la milionul de locuitori și în Italia 10.252 teste la 1 milion de locuitori.

Deci, deși știm aceste lucruri grave, de unde vine această cifra de 10.000 bolnavi? Nimeni nu știe. Pare că este o decizie politico-administrativă luată în cercurile înalte care ne conduc țară. Pare că profitând de starea de urgență au început deja să se scrie rapoartele despre câți infectați și câți morți de coronavirus vom avea până la final. Și aceste cifre trebuie să arate că acest Guvern s-a descurcat mai bine decât italienii, spaniolii, francezii, britanicii, americanii, portughezii, șamd la un loc. Echipa de zgomote a guvernanților deja pregătește triumful lui Orban în față neputincioșilor Trump și Boris Johnson. Probabil că tabletele care dădeau câștigătorii în alegeri înainte că votul să se termine au început să lucreze din nou.

Deci, să nu ne mirăm dacă gradul de testare în România va rămâne în continuare cel mai mic din lume. Să nu ne mire că avioanele cu teste vor tot întârzia până în vara când lumea nu se va mai gândi la coronavirus, ci la cum să-și reia viață. Să nu ne mirăm dacă vom avea mii de morți suspecte, dar care nu vor fi niciodată încadrate la morți din cauza coronavirusului pentru că ar strică statistică oficială! Totul pentru Partid! Totul pentru Conducător!”