‘În seara asta pot confirma că Irlanda este pe cale să iasă din planul de salvare UE-FMI la 15 decembrie’, a declarat el la conferinţa naţională a partidului său Fine Gael.

Guvernul irlandez a trebuit să accepte acest plan de ajutor din partea FMI şi Uniunii Europene în 2010 din cauza crizei. El urmează să prezinte noul buget marţi.

Dublinul a cerut ajutor după bula imobiliară şi prăbuşirea băncilor sale, obţinând un plan de salvare global de 85 de miliarde de euro, însoţit de condiţii stricte.

Dar economia Irlandei s-a ameliorat recent. În al doilea trimestru ea a ieşit din recesiune cu o creştere de 0,4%, ca urmare a progreselor industriei de construcţii şi a exporturilor.

‘Aceasta nu înseamnă că problemele noastre financiare sunt în spatele nostru. Există încă momente dificile în faţa noastră’, a adăugat Kenny .

‘Dar cel puţin epoca salvării s-a terminat. Urgenţa economică s-a încheiat’, a spus el, recunoscând că bugetul ce vine va fi ‘riguros’, cu 2,5 miliarde de euro reprezentând în acelaşi timp impozite suplimentare şi reduceri de cheltuieli.

Dar datorită acestor măsuri, a mai explicat el, deficitul nu va atinge decât 4,8% din PIB anul viitor. Guvernul va publica un nou plan economic pe termen mediu spre sfârşitul anului în curs, a mai precizat primul ministru.

SURSA: Agerpres