Sectorul bancar irlandez a fost afectat de colapsul sectorului imobiliar în 2008 astfel că în 2010 autorităţile de la Dublin au fost obligate să ceară un program de sprijin pe trei ani în valoare de 85 miliarde de euro, însoţit de o serie de condiţii draconice, de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

‘Guvernul irlandez încearcă să recâştige încrederea pieţelor financiare iar actualul plan de rambursare complică acest lucru’, a declarat Patrick Honohan într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘Banii vor fi rambursaţi însă acest lucru trebuie să se întindă pe o perioadă mai lungă’, a adăugat Honohan. Întrebat care este în opinia sa răgazul suplimentar de care ar avea nevoie, guvernatorul Băncii centrale a Irlandei a pledat pentru o soluţie durabilă care nu trebuie modificată din nou.

Irlanda, elevul model din rândul statelor europene în dificultate, a prezentat miercuri cel de al şaselea buget de austeritate care include majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în sectorul public.
SURSA: Agerpres