Iranul va construi cinci rafinarii in Asia si va colabora cu companii locale pentru aceste proiecte, a anuntat Associated Press, citandu-l pe Kazem Vaziri Hamaneh, Ministrerul Petrolului din Iran. Astfel, iranienii spera sa imbunatateasca cooperarea cu statele asiatice in ceea ce priveste domeniul energetic, 40% din exporturile lor mergand catre tari din Asia.

Cele cinci rafinarii vor fi construite in China, Indonezia, Malaezia, Singapore si Siria, capacitatea cumulata a acestora urmand sa se situeze la 1,1 milioane de barili pe zi. Hamaneh nu a precizat care va fi valoarea investitiei sau cand este programata inceperea lucrarilor.

Pana in 2014, Iranul intentioneaza sa-si creasca capacitatea de productie la 5,3 milioane de barili de petrol si 1,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe zi. In prezent produce 4,3 milioane de barili, respectiv 560 de milioane de metri cubi de gaz. Potrivit lui Hamaneh, pentru atingerea acestui obiectiv Iranul ar avea nevoie de 93 de miliarde de dolari din investitii straine si 43 de miliarde de dolari in resurse proprii. Totodata, Iranul ar avea nevoie de investitii de 12 miliarde de dolari pentru a-si creste in urmatorii cinci ani capacitatea de rafinare de la 1,62 milioane de bari pe zi la 2,94 milioane.

Sursa: Associated Press 11 Iunie 2007