"Bazându-se pe carta Agenţiei (Internaţionale pentru Energie Atomică) şi pe reglementările TNP (Tratatul de neproliferare nucleară), Iranul încearcă să îşi facă respectate drepturile şi să stăpânească utilizarea paşnică a energiei nucleare, un drept la care nu va renunţa", a declarat Salehi, în întâlnirea avută sâmbătă cu fostul premier japonez Yukio Hatoyama, aflat în vizită la Teheran.
"Iranul a îndurat toate problemele şi restricţiile timp de peste trei decenii pentru a-şi păstra independenţa politică şi este hotărât să continue pe acest drum", a mai spus Salehi.

El şi-a exprimat speranţa că "viitoarele negocieri de pace cu grupul 5+1 (prevăzute pentru săptămâna viitoare -n.red.) vor fi o ocazie pentru Occident să se orienteze spre măsuri de construire a încrederii".

La rândul său, Hatoyama a declarat că"Japonia consideră că nicio ţară din lume nu ar trebui să deţină arme de distrugere în masă, inclusiv nucleare, şi că utilizarea paşnică a energiei nucleare este un drept pentru toate statele".

Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului The Washington Post, preşedintele american Barack Obama i-a transmis un mesaj liderului suprem iranian Ali Khamenei, în care afirma că, în schimbul anumitor garanţii, Washingtonul ar accepta ca Teheranul să continue un program nuclear civil.

Acest mesaj i-a fost încredinţat la sfârşitul luni martie de Barack Obama premierului turc Recep Tayyip Erdogan în cursul unei întrevederi ce a avut loc la Seul. Premierul turc i-a transmis mesajul liderului suprem iranian câteva zile mai târziu, cu ocazia unei vizite la Teheran, scrie cotidianul menţionat.

În mesajul său, "Obama nu a precizat dacă Iranului i se va permite să îmbogăţească uraniu pe teritoriul său în cadrul unui program nuclear civil pentru care SUA şi-ar da acordul", mai scrie publicaţia.

În contrapartidă, Ali Khamenei ar urma să confirme printr-un angajament concret declaraţiile sale din 22 februarie, când a afirmat că "Iranul nu a încercat şi nu va căuta niciodată să obţină armă atomică", menţionează The Washington Post.
Sursa: Agerpres