'Cei care au planificat scăderea preţului petrolului în detrimentul altor state vor regreta această decizie. Dacă Iranul va avea de suferit din cauza reducerii cotaţiei barilului de ţiţei, ştim că şi alte state producătoare de ţiţei, cum ar fi Arabia Saudită şi Kuweitul, vor suferi mai mult decât Iranul', a afirmat Hassan Rouhani într-un discurs rostit la Televiziunea Naţională.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită şi Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât marţi sub pragul de 46 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.

În jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a scăzut la 45,36 dolari, în timp ce în SUA cotaţia barilului de ţiţei a coborât sub 45 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate. Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global şi aprecierea dolarului faţă de alte monede au dus la scăderea preţului ţiţeiului.

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile, avertiza săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Moody's.

În timp ce pe partea ofertei producţia de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetineşte, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.AGERPRES