"Orice guvern ce va avea o asemenea poziţie faţă de Gardienii Revoluţiei va îmbrăţişa poziţia teroriştilor din Daech" (acronimul arab al SI), a afirmat Mohammad Bagher Nobakht, în timpul briefingului său de presă săptămânal. 

Gardienii Revoluţiei "sunt un organism revoluţionar" care "apără poporul (iranian) şi luptă împotriva teroriştilor", a adăugat el. 

Potrivit unor surse concordante intervievate de AFP, preşedintele american Donald Trump, care consideră că Iranul nu respectă "spiritul" acordului nuclear încheiat cu marile puteri, ar urma să anunţe săptămâna aceasta că "nu certifică" acest acord, trimiţând astfel mingea în terenul Congresului. 

Potrivit unor mass-media americane şi europene, Washingtonul ar putea de asemenea impune noi sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei şi include armata de elită iraniană în rândul "grupărilor teroriste". 

De mai multe zile, responsabilii politici şi militari iranieni îşi sporesc atenţionările împotriva unei asemenea măsuri. 

Luni, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a apărut alături de generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor, pentru a atenţiona Washingtonul. 

"Americanii se vor izola ei înşişi cu o astfel de măsură şi vor fi şi mai urâţi de iranieni", a declarat Zarif, care a avertizat cu un "răspuns dur" Iranul. 

"Domnul Trump să fie sigur că Gardienii Revoluţiei şi guvernul sunt uniţi (…). Limbajul diplomatic diferă de limbajul militar, însă obiectivul este acelaşi", a adăugat generalul Jafari. 

Cu o zi înainte, Jafari a ridicat deja tonul: "Dacă informaţiile cu privire la o asemenea prostie (…) se confirmă, Gardienii Revoluţiei vor considera armata americană în aceeaşi tabără ca şi teroriştii" şi Washingtonul "va trebui să-şi mute bazele militare la o distanţă de 2.000 de kilometri de rachetele iraniene", a spus generalul.
Agerpres