‘Exporturile din martie s-au ridicat la 71,827 milioane de barili, respectiv un nivel mediu de 2,317 milioane de barili de petrol pe zi. Irakul nu a mai atins acest volum din 1980’, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Assem Jihad, citat în comunicat. Irakul nu a mai atins acest nivel din 1989, a precizat el telefonic pentru AFP.

‘Veniturile s-au ridicat la 8,475 miliarde de dolari. Preţul mediu a fost de 118 dolari barilul’, a precizat el.

‘Creşterea exporturilor se explică prin darea în folosinţă a noului terminal plutitor (în Golf), care a început să fie utilizat în februarie, cu o medie de 850.000 de barili pe zi’, a subliniat acest purtător de cuvânt.

Exporturile prin terminalul de la Basra au atins 59,427 milioane de barili, iar cele de la Kirkuk 12,42 milioane de barili, potrivit acestuia.

‘Sper că exporturile vor creşte în aprilie şi în lunile următoare, ca urmare a unei creşteri a producţiei şi a capacităţii de export’, a precizat Jihad.

Vânzarea de petrol reprezintă circa 90% din veniturile bugetare şi două treimi din PIB-ul Irakului, fonduri extrem de necesare pentru reconstrucţia ţării după decenii de război şi sancţiuni, notează AFP.

SURSA: Agerpres