"În zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun", a declarat Iohannis. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că singura persoană din partid în care a avut încredere că poate pune în practică programul de guvernare este Sevil Shhaideh, aceasta având 'un singur defect în opinia unor colegi – că munceşte prea mult'. El a adăugat că lucrează alături de fostul ministru al Dezvoltării de 13 – 14 ani, în diverse asociaţii ale autorităţilor locale, dar au lucrat şi la programul de guvernare cu care PSD s-a prezentat în campanie.

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că 'scopul ascuns' al coaliţiei de guvernare PSD-ALDE este 'nerespectarea legii şi încetinirea luptei anticorupţie'.

'PNL va rămâne în opoziţie. Plecăm în acest mandat de la realitatea că scopul ascuns al acestei coaliţii de guvernare PSD-ALDE este nerespectarea legii şi încetinirea luptei împotriva corupţiei. PNL consideră că, indiferent de numărul de voturi pe care PSD l-a luat, respectarea legii trebuie să fie o prioritate. Din punct de vedere al guvernării, considerăm că bunăstarea cetăţenilor acestei ţări nu va putea fi obţinută cu actuala coaliţie. În Parlamentul României vom urmări punerea în practică a programului de guvernare al PSD şi ALDE şi vom sancţiona, oferind, de asemenea, soluţii alternative', a afirmat Turcan, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că USR nu va vota un Guvern condus de Sevil Shhaideh.

'În urma votului românilor, s-a conturat o majoritate. Această majoritate a propus un nume de prim-ministru care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm un astfel de Guvern, o să facem opoziţie în Parlament', a spus Nicuşor Dan, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat joi că la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis l-a propus prim-ministru pe Eugen Tomac.

'Pentru că suntem Opoziţie, am făcut şi o propunere de prim-ministru. Cel propus de noi dl preşedinte Iohannis este dl Eugen Tomac. De asta suntem Opoziţie, să creăm concurenţă', a declarat Băsescu.

'Chestiunea este limpede (…). Este o situaţie de pilot automat datorată majorităţii pe care o are PSD-ul şi coaliţia pe care a format-o cu ALDE în Parlament. Probabil că vom avea în seara aceasta un nou prim-ministru, pe care îl aşteptăm la grup să discutăm chestiunile noastre, bănuiesc săptămâna viitoare', a declarat liderul grupului parlamentar al minorităţilor, Varujan Pambuccian.