Doi cercetători au descoperit, analizând statisticile de comerţ ale SUA şi China, că iPhone, celebrul telefon mobil, apare drept un produs chinezesc care este exportat în SUA, deşi este proiectat şi  deţinut de compania americană Apple.
Apple iPhone este construit din mai multe piese produse de companii din Asia şi Europa, în China telefonul fiind doar asamblat. China contribuie cu doar 6,3% la crearea iPhone, în timp ce Japonia este creditată cu 34%, Germania cu 17%, Coreea de Sud cu 13%, SUA cu 6% şi  Alţii 27%.
Fiind considerat un produs chinezesc exportat în SUA, iPhone a adăugat 1,9 miliarde de dolari la deficitul comercial al SUA faţă de China, conform cercetătorilor.
“Ceea ce noi numim Made in China este într-adevar construit în China, dar ceea ce dă valoare comercială unui produs vine din numeroase ţări, potrivit lui Pascal Lamy, directorul general al  World Trade Organization. “Conceptul de ţară de origine pentru bunurile fabricate şi-a pierdut valoarea în timp”, a adăugat acesta.
“Dacă statisticile de comerţ ar fi ajustate pentru a reflecta valoarea reală a contribuţiei la un produs a diferitelor ţări, deficitul comercial al SUA faţă de China, estimat la 226,88 miliarde de dolari, ar fi redus la jumătate, a mai spus Lamy.

Unii economişti nu sunt de acord cu datele celor doi cercetători. În studiul lor, aceştia au considerat că anumite companii precum Samsung sau Toshiba au fabricat componenetele pentru iPhone în ţara lor, însă mulţi furnizori Apple au fabrici în China, astfel încât este posibil ca anumite componente din telefon să fie produse tot în China.
Oficialii Apple nu au comentat.
SURSA: WSJ