"Mâine, 27 decembrie, se împlinesc 10 ani de când primul guvern Tăriceanu depunea jurământul în fața președintelui Traian Băsescu. În aceeași zi, seara, avea loc prima ședință de guvern cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea OUG de modificare a Codului Fiscal, prin care se introducea cota unică de impozitare de 16%, începând de la 1 ianuarie 2005", a scris Popescu ieri, pe pagina sa de Facebook.

"Era proiectul pentru care eu intrasem în politică și am avut șansa/onoarea să-l pun în aplicare din funcția de ministru al Finanțelor. (Sigur am fost și destinatarul acuzațiilor, reproșurilor că e o prostie, că nu are cum să funcționeze; la toate acestea se adăugau propriile mele neliniști, întrebări și nopți nedormite: dacă, totuși, e o greșeală, dacă încasările la buget vor fi catastrofale etc)", a mai scris fostul ministru.

Acesta îşi aminteşte că reprezentantul Fondului Monetar Internaţional a primit decizia cu destulă suspiciune

"Pe de altă parte, FMI era foarte neliniștit de perspectiva încasărilor. Reprezentantul FMI era un belgian de foarte bună calitate, ca om și ca economist, Emmanuel van der Mensbrugghe care, cu toate îndoielile lui, a susținut menținerea acordului cu FMI", povesteşte Ionuţ Popescu.

El îşi încheie postarea într-o notă circumspectă: "Au trecut 10 ani de atunci… Cota unică (la fel ca și coafura) rezistă încă… Nu știu pentru cât timp…"

Ionuț Popescu a fost ministrul Finanțelor Publice în Guvernul Tăriceanu din decembrie 2004 până în august 2005. In perioada 1996 – 1999 a fost redactor-șef la revista Capital.