România trebuie să încheie parteneriate cu Ucraina pentru producția de drone, afirmă Ionuț Moșteanu
Ionuț Moșteanu a subliniat că dronele sunt arme care evoluează rapid, devenind tot mai performante, iar adversarii dezvoltă mijloace tot mai sofisticate pentru a le bruia și a le bloca, transformând confruntarea într-o bătălie de hardware și software, testată în timp real de ambele părți, ucraineni și ruși.
Ministrul Apărării a menționat că România trebuie să stabilească parteneriate cu Ucraina pentru a putea avea un rol relevant pe această piață și a precizat că săptămâna viitoare va urma o nouă discuție cu mai multe detalii.
„Astăzi am avut o discuție cu colegii, cu președintele Nicușor Dan despre drone, și cu Mihai Jurcă, șeful cancelariei Guvernului. Războiul cu drone e războiul modern. Ce e foarte interesant este că e genul de armă care se schimbă, dacă vreți, de la lună la lună, că devin mai performante.
Ceilalți au mijloace și mai performante să le bruieze, să le încurce. Practic e o bătălie de hardware și software și o testare în timp real, la care ucrainenii au acces, rușii au acces.
Noi va trebui să facem parteneriate, dacă vrem să avem un cuvânt de spus pe piața asta, cu ucrainienii, părerea mea. Sunt cumva deschiși să facă diverse parteneriate. Vom intra și în aceste detalii. Săptămâna viitoare vom avea o discuție și vom avea mai multe de aici încolo”, a declarat acesta la Digi24.
Dronele reprezintă un caz particular
Ionuț Moșteanu a explicat că dronele reprezintă o categorie particulară de arme, diferită de tancuri, care pot fi folosite mulți ani. El a subliniat că, în cazul dronelor, chiar și un soft simplu poate fi bruiat, ducând la pierderea dronei, chiar dacă investiția a fost mare.
A precizat că lupta în domeniul dronelor este continuă și că România trebuie să dezvolte hub-uri specializate pentru hardware și software. Moșteanu a descris evoluția dronelor, de la cele mici, ieftine și folosite în roiuri, cum sunt cele ale Ucrainei, până la dronele sofisticate, costisitoare, care pot zbura multe ore și transporta armament.
El a menționat nume ca Watchkeeper și Bayraktar, dar a recunoscut că aceste drone pot fi doborâte, ceea ce implică costuri mari. Ministrul a spus că obiectivul României este să redevină un producător important de drone, precizând că există deja producători și operatori locali care testează echipamente, inclusiv un Bayraktar, cu intenția de a primi și altele.
„Dronele sunt un caz foarte specific. Tancul e tanc și poți să-l folosești mulți ani de zile după ce l-ai făcut. La drone te trezești că după ce pui un soft ți-l bruiază cu un aparat care costă 300 de dolari și se duce drona în lac sau în noroi și nu mai faci nimic cu ea, deși ai dat bani mulți pe ea.
Aici e o luptă continuă și cred că pe partea de drone trebuie, ca țară, să ai niște hub-uri de dezvoltare care se uită la partea de hardware și mai ales la partea de software.
Dronele au evoluat atât de mult. Vorbim de drone mici și ieftine care sunt roiuri, cum au ucrainenii. Una din ele poate scapă de bruiaj și nimerește unde trebuie. Restul sunt trecute la pierderi. Sunt și unele foarte performante, care costă milioane de euro, care pot sta în aer câte 12-15 ore și strâng multe informații, cară și armament… Watchkeeper-ul sau Bayraktar-ul samd, care costă, ți-o dă jos și pe aia, arde la buzunar.
Obiectivul nostru este să fim din nou la această masă a producătorilor de drone. Există producători locali. Există operatori de drone în România, care au testat, testează, există niște echipamente, avem așa ceva. Avem un Bayraktar, trebuie să mai vină unu”, a afirmat acesta.
Oficialul a mai precizat că România urmează să achiziționeze o corvetă provenită din Turcia. Moșteanu a declarat că achiziția, evaluată între 100 și 230 de milioane de euro, a fost aprobată în CSAT și urmează să fie supusă aprobării Parlamentului. În prezent, se lucrează la un memorandum care a fost trimis Guvernului.
„E aprobat în CSAT, o să cerem aprobarea Parlamentului. Facem acum un memorandum, am trimis către Guvern. Este o achiziție de peste 100 de milioane euro, 230 de milioane euro”,