Acord strategic pentru o perioadă incertă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România și Turcia au semnat, în premieră, un memorandum bilateral de colaborare energetică. Evenimentul a avut loc la Istanbul, în cadrul summitului internațional, iar Burduja a participat la invitația ministrului turc al Energiei, Alparslan Bayraktar. Acesta a afirmat că întâlnirea a fost una aplicată și axată pe teme concrete legate de colaborarea dintre cele două state.

Oficialul român a subliniat că prin acest acord se consolidează cooperarea bilaterală în domeniul energetic, atât în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, cât și în ceea ce privește investițiile în energie verde și infrastructura regională.

Burduja a menționat că documentul semnat prevede posibilitatea livrării, din partea Turciei, a până la patru milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi către România, în perioadele în care este necesar acest sprijin. Potrivit acestuia, acordul ar urma să ofere stabilitate într-un context regional complicat.

„La finalul săptămânii trecute am participat la Summitul Internaţional al Resurselor Naturale de la Istanbul, la invitaţia ministrului turc al energiei, prietenul meu, Alparslan Bayraktar. A fost o întâlnire aplicată, în care am discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic – de la securitatea aprovizionării cu gaze naturale, la investiţii în energie verde şi infrastructură regională. Am semnat cu această ocazie primul memorandum pentru cooperare bilaterală în sectorul energetic, inclusiv pentru livrări de gaze naturale din Turcia către România – până la 4 milioane de metri cubi pe zi, atunci când este nevoie. Este un acord care oferă stabilitate într-un context regional complicat”, a menţionat ministrul Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.

Sebastian Burduja, despre cooperare extinsă pe gaze, infrastructură și energie regenerabilă

În cadrul aceleiași întâlniri, cei doi miniștri au discutat despre resursele de gaze naturale din Marea Neagră, inclusiv despre perimetrul Neptun Deep, dar și despre stadiul lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podișor. Proiectul este esențial pentru conectarea zăcămintelor off-shore la sistemul de transport și pentru facilitarea exportului spre alte piețe regionale.

Sebastian Burduja a adăugat că investitorii turci și-au exprimat interesul pentru proiectele românești de producție de energie regenerabilă, în special pentru cele din sectorul solar și eolian.

platforma de petrol-gaze
SURSA FOTO: Dreamstime

România, într-un moment decisiv de orientare geopolitică

Ministrul Energiei a mai declarat că, având în vedere că România este tratată cu seriozitate în plan regional, este esențial ca țara să își clarifice direcția strategică. El a afirmat că trebuie abordată lucid întrebarea privind orientarea viitoare a țării: dacă România va rămâne un stat pro-occidental, predictibil și respectat sau dacă va deveni vulnerabilă și expusă izolării.

Sebastian Burduja a precizat că acest context geopolitic delicat reprezintă o luptă care se duce nu doar la nivel internațional, ci mai ales intern, în conștiința și în deciziile cetățenilor români.

Ministrul a mai spus că momentul actual necesită prezență, curaj și luciditate din partea clasei politice și a societății. În opinia sa, stabilitatea energetică a României este strâns legată de orientarea sa externă și de capacitatea de a atrage parteneriate strategice, așa cum este cel cu Turcia.

„Am discutat şi despre gazele din Marea Neagră, despre Neptun Deep, despre stadiul gazoductului Tuzla-Podişor şi despre interesul investitorilor turci pentru proiectele de producţie de energie verde, solară şi eoliană, din România. Şi tocmai pentru că România este privită cu seriozitate la nivel regional, trebuie să ne întrebăm cu luciditate: încotro ne îndreptăm? Ce alegem? Suntem în faţa unui test fundamental de orientare ca ţară. Rămâne România pro-Vest, predictibilă şi respectată sau devine vulnerabilă, expusă izolării toxice? E o luptă care se poartă şi în afara graniţelor, dar mai ales aici, înăuntru. În mintea şi conştiinţa fiecăruia. Şi trebuie dusă cu toată claritatea. Aici suntem. Într-un moment care cere nu doar prezenţă, ci şi curaj. Şi luciditate”, a mai scris Sebastian Burduja.