Există cei din Europa de Est care au făcut bani recent după prăbușirea Uniunii Sovietice, există industriași din Scandinavia cu averi provenite din industria veche iar alții provin din Europa de Vest și au vechi legături regale.

Business Insider a folosit lista oamenilor bogați realizată de Forbes pentru a afla care este cel mai bogat om din fiecare stat European.

România: Ion Țiriac- valoare netă 804.000 de lire sterline (1 miliard de dolari).

Cel mai bogat om din România este cunoscut sub numele de “buldozerul din Brașov”. Un profesionist de tenis și jucător de hochei pe gheață, pensionar, și-a făcut averea ca urmare a prăbușirii României comuniste în 1989, cu o serie de investiții de afaceri în domeniul bancar, al comerțului cu amănuntul și al asigurărilor. De asemenea, el este pe primul loc în Top 300 Capital Cei mai bogați români, pentru al patrulea an consecutiv. Averea celui mai bogat român a crescut cu 7,6% faţă de nivelul consemnat în ediţia anului 2016.

Monaco: Tatiana Casiraghi- valoare netă 1,8 miliade de lire sterline (2,3 miliarde de dolari)

Moștenitoarea de bere Tatiana Casiraghi este cea mai bogată persoană din Monaco și se întâmplă ca aceasta să facă parte dintr-o familie regală.

Casiraghi a moștenit cea mai mare parte a averii sale de la bunicul ei, care și-a vândut fabricile de bere din Columbia, Bavaria, pentru miliarde în 2005. Ea este căsătorită cu prințul Andrea Casiraghi de la Hanovra, care este al patrulea în rândul tronului Monaco.

Finlanda: Antti Herlin- avere netă 2,9 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de dolari)

Cel mai bogat om din Finlanda și-a făcut banii într-un mod improbabil- scările rulante și liftul. Este străbunul lui Harald Herlin, care a achiziționat compania de inginerie KONE în anii 1920.

Polonia: Dominika & Sebastian Kulczyk- valoare netă 2,9 miliarde de lire sterline ( 3,6 miliarde de dolari)

 

Perechea de frați împărtășește averea lăsată de tatăl lor Jan, care a decedat în 2015. Ei au rulat portofoliul de investiții și active ale tatălui lor începând din 2014.

Portugalia: Americo Amorim- valoare netă: 3,7 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de dolari)

Amorim a făcut miliarde din Corticeira Amorim, cea mai mare companie de plute din lume, care a fost înființată de bunicul său. El deține, de asemenea, în Angola, o fostă colonie portugheză.

Belgia: Albert Frere- valoare netă 3,7 miliarde de lire sterline ( 4,6 miliarde de dolari)

Frere este un investitor care s-a îmbogățit din oțel în anii 1970 și de atunci s-a cufundat intr-o serie de alte sectoare.  Este baron, iar acest titlu i-a fost dat de regale belgian.

Norvegia: Oded Reitan – valoare netă 6,8 miliarde de lire sterline ( 8,5 miliarde de dolari)

Reitan a făcut avere din magazine, înființând REMA 1000, care este în prezent cel mai mare lanț de supermarketuri din țară. În 2012, el a scris o carte imaginându-și că ar putea fi numit domn al Norvegiei de către Rege.

Elveția: Ernesto Bertarelli- valoare netă 6,8 miliarde de lire sterline (8,5 miliarde de dolari)

Averea lui Serono provine din vânzarea firmei farmaceutice fondată de bunicul său. Proprietatea și investițiile sale sunt acum gestionate în mare parte prin Waypoint Capital.

Cipru: John Fredriksen- valoare netă ,9 miliarde de lire sterline (9,9 miliarde de dolari)

Fredriksen ar fi cel mai bogat om din Norvegia dacă ar fi rămas în țara sa natală, dar acum este cetățean al Ciprului și unul dintre cei mai importanți baroni ai petrolului din lume. El a făcut o avere imesă după transportarea petrolului în timpul războiului dintre Iran și Irak.

 

Olanda: Charlene de Carvalho- Heineken – valoare netă 9,3 miliarde de lire sterline ( 11,7 miliarde de dolari)

Cea mai bogată persoană din Olanda este moștenitorul companiei de fabricare a berii Heineken. Bunicul ei, Gerard Adriaan Heineken, a dat naștere companiei la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Danemarca: Kjeld Kirk Kristiansen- valoare netă: 10,1 miliarde de lire sterline ( 12,7 miliarde de dolari)

Kristiansen își datorează averea lui Lego. El este nepotul lui Ole Kirk Christiansen, care a fondat compania de jucării, și a fost CEO al lui Lego până în anul 2004.

Marea Britanie: Siri and Gopi Hinduja- valoare netă 11,5 miliarde de lire sterline ( 14,6 miliarde de dolari)

Prechea care locuiește în Marea Britanie face parte din așa-numitul „Fantastic Four”, 4 frați din anii 70 care conduc compania de conglomerate Hinduja Group, cu sediul la Londra. Firma deține producătorul indian de automobile Ashok Leyland.

Austria: Dietrich Mateschitz- valoare netă 10 miliarde de lire sterline (15,8 miliarde de dolari)

Fondatorul Red Bull este cel mai bogat om din Austria și deține aproape jumătate din acțiunile companiei.

Suedia: Stefan Persson- valoare netă 15,9 miliarde de lire sterline (20 de miliarde de dolari)

Persson este cel mai mare acționar al lanțului masiv de modă, H & M. Compania a fost fondată de Erling Persson, tatăl său, iar fiul său Karl-Johan Persson este în prezent CEO.

 

Germania: Georg Schaeffler- valoare netă 16 miliarde de lire sterline ( 20,1 miliarde de dolari)

Georg Schaeffler deține 80% din compania industrială Schaeffler Group, în timp ce mama sa deține celelalte 20%. Compania produce rulmenți pentru industria auto, aerospațială și industrială.

Italia: Maria Franca Fissolo & Giovanni Ferrero- valoare netă 19,8 miliarde de lire sterline (24,9 miliarde de dolari)

Soția și fiul lui Michel Ferrero își datorează averile companiei Ferrero SpA, cofetăriei care îi poartă numele, iar Giovanni este CEO.

Franța: Liliane Bettencourt- valoare netă 30,6 miliarde de lire sterline ( 38,5 miliarde de dolari)

Bettenourt a fost numită „mama” companiei L’Oreal și cea mai bogată femeie din Europa. Aceasta a deținut alături de copiii săi 33% din gigantul cosmeticelor. Suferin de demență, aceasta a decedat pe 21 septembrie 2017, ceea ce înseamnă că de afacere se ocupă copiii ei.

Spania: Amancio Ortega- valoare netă 56,6 miliarde de lire sterline ( 71,1 miliarde de dolari)

Ortega este un magnat de afaceri spaniol care a fondat grupul de moda Inditex. Grupul este cel mai bine cunoscut pentru lanțul de moda Zara. El este al doilea cel mai bogat om din lume.