La începutul lunii mai 2015, Parchetul General a emis o Ordonanță de infirmare a Deciziei luate tot de Parchetul General în 2005 în Dosarul Casa Mihăileanu a lui Traian Băsescu.
Ce ne spun documentele vremii?

În 2005, urmare a unei campanii de presă, un grup de senatori PSD, alcătuit din Ion Solcanu, Otilia Neagoe, Șerban Nicolae, Antonie Iorgovan și Doru Ioan Tărăcilă au făctu un denunț la Parchetul de pe lîngă ÎCCJ împotriva lui Traian Băsescu pentru înfăptuirea infracțiunilor de fals în Declarații, fals în înscrisuri, și abuz în serviciu. în cazul Casei din Mihăileanu. Care sunt datele Scandalului n-are rost să le mai amintesc.

Trebuie să amintesc însă că prin Rezoluția din 12 decembrie 2005 Lucian Doxan, procuror șef de serviciu în cadrul IPPCJ, Secția de urmărire penală și criminalistică, a dispus Neînceperea Urmării Penale. Motivarea Rezoluției, însumînd 6 pagini, argumentează închiderea Dosarului prin faptul că infracțiunile respective nu există. Așadar, Traian

Băsescu a primit NUP în calitate de cetățean și nu de președinte. La vremea respectivă, dar și după ceea, s-a susținut c-a fost vorba de o decizie influențată politic. Dacă ar fi să-i credem pe Apostolii Procurorilor din România, așa ceva nu e posibil în țara noastră. Potrivit lor, procurorii de la noi sunt culmi ale independenței.

Au trecut de atunci 10 ani.
La începutul lui mai 2015, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție au infirmat NUP-ul pus de colegii lor și au redeschis Dosarul.
Din decembrie 2005 pînă azi n-a apărut nici un element în plus în cazul respectiv. Singurul lucru care s-a întîmplat a fost că Traian Băsescu și-a încheiat mandatul.

Întrebările de bun simț, care se nasc imediat din aceste două momente:

  1. Cum se explică faptul că în decembrie 2005 Procurorii de la Parchetul General dau NUP, iar în martie 2015, Procurorii tot de la Parchetul General infirmă NUP-ul? Cumva prin faptul că Procurorii acționează la comandă politică? Și dacă da, cînd au acționat la comandă politică – în 2005 sau în 2015?
  2. Un cetățean care primește NUP într-un Dosar doarme liniștit. Numai că iată același cetățean, după 10 ani, se trezește că dosarul i se deschide. Unde e încrederea cetățeanului în Justiție, dacă dosarele i se închid și i se deschid după cum se schimbă Puterea politică din România? Pot fi siguri toți cei care vor primi NUP sub regimul Klaus Iohannis că nu li se va deschide Dosarul cînd va veni un alt președinte?
  3. Traian Băsescu s-a pomenit deja cu un număr însemnat de dosare penale. Unele sunt deschise, pentru că nu mai are imunitate. Dar altele, cele mai multe, sunt deschise, pentru că nu mai e președinte. Toate dosarele sunt deschise de Parchetul General. E adevărat că Tiberiu Nițu a primit comanda să-l înfunde pe Traian Băsescu, pentru că șefa DNA, Codruța Kovesi, nu-și putea permite asta, pentru că ar fi riscat să treacă drept una care-și devorează Tatăl politic?