În cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2021, Klaus Iohannis anunță că prin proiectul România Educată, el și-a asumat susținerea managementului educaţional profesionist, ”bazat pe responsabilitate şi autonomie, capabil să inoveze şi să decidă fără presiuni externe”.

În acest context, pentru a face alegerea corectă, șeful statului precizează că își dorește să identifice și să multiplice ”acele modele de excelenţă în management, precum directorii premiaţi astăzi”.

Totodată, el a mai adăugat că vrea o analiză corectă a modului în care s-a derulat concursul de directori în școli. 

„În Proiectul ‘România Educată’, mi-am asumat dezideratul de a susţine un management educaţional profesionist, bazat pe responsabilitate şi autonomie, capabil să inoveze şi să decidă fără presiuni externe. În acest an şcolar, în care se organizează concursuri pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile de învăţământ, îmi doresc să identificăm şi să multiplicăm acele modele de excelenţă în management, precum directorii premiaţi astăzi.

Îmi doresc, totodată, să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori, pentru a potenţa ce s-a făcut bine şi pentru a corecta ce a mers mai puţin bine. Am remarcat implicarea activă a mediului privat în acest concurs, inclusiv prin intermediul Asociaţiei pentru Valori în Educaţie, reunind experţi în domeniul resurselor umane, dispuşi să investească timp şi cunoştinţe pentru a selecta astăzi directorii de mâine”, a transmis şeful statului, în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Șeful statului a mai precizat și care este menirea unui director de școală. În opinia sa, acesta trebuie să facă o schimbare în viaţa elevilor, a colegilor profesori şi a comunităţii educaţionale căreia îi aparţine.

Rolul profesorilor în viața elevilor

De asemenea, Iohannis precizează că rolul profesorilor este acela de a inspira și totodată de a dezvolta elevii, astfel încât aceștia să ajungă la performanțele dorite.

„Să conduci o unitate de învăţământ şi să predai reprezintă o provocare ce necesită un nivel ridicat de înţelegere şi de răbdare, asumare, deschidere faţă de cunoaştere şi un set temeinic de valori. Un director bun are o abordare centrată pe oameni, responsabilitate faţă de elevi şi faţă de comunitate, integritate în luarea deciziilor şi obiectivitate, are un comportament moral, punând accentul pe onestitate, echitate şi respect, se informează din surse sigure şi combate dezinformarea în comunitatea educaţională pe care o coordonează.

Doamnelor şi domnilor directori, înainte de toate, suntem cu toţii cadre didactice. Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-şi dezvolte abilităţile şi să devină performant reprezintă esenţa acestei profesii de care sunt încă puternic ataşat şi care este foarte importantă pentru viitorul societăţii noastre”, a completat preşedintele.

În ceea ce privește revenirea la şcoală, cu prezenţă fizică, Iohannis preciează că aceasta este esenţială şi depinde de respectarea normelor sanitare şi de vaccinarea anti-COVID.

„Pentru elevi, această perioadă a fost una grea, în care au trăit experienţe diferite, în funcţie de posibilităţile tehnice, de implicarea şi de flexibilitatea cadrelor didactice, de susţinerea şi de resursele părinţilor. Nici pentru cadrele didactice nu a fost o perioadă uşoară. Dascăli cu vocaţie din întreaga ţară au pregătit lecţii şi au derulat orele online cu elevii lor. Mulţi dintre ei nu s-au limitat la a trimite fişe sau teme electronic, ci şi-au ţinut orele live, pe diverse platforme, au inovat prin forme alternative pentru a menţine vie interacţiunea cu elevii lor.

Iar toate aceste eforturi se văd şi merită apreciate. Revenirea la şcoală, cu prezenţă fizică, a fost şi este esenţială. Dar ea depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi – respectarea normelor sanitare şi vaccinarea sunt vitale!”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai ținut să le transmită felicitări celor nominalizaţi şi premiaţi la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, adăugând că speră ca toate cadrele didactice să lupte în continuare pentru viitorul fiecărui copil din România.

„Îmi doresc să continuaţi să luptaţi pentru ca fiecare copil din România să aibă o şansă la un viitor mai bun. Meritele dumneavoastră sunt incontestabile şi mă bucur că elevii pe care îi îndrumaţi au şansa uriaşă de a beneficia, în procesul lor educaţional, de lideri care îi inspiră şi îi susţin, de adevăraţi mentori”, a afirmat Iohannis.