PONTA: "Preşedintele a zis: da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cea cu taxa specială sau cu acciza, de la o dată ulterioară"

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, că 'ar fi foarte bine' ca noul Cod fiscal să fie adoptat într-un consens politic şi a precizat că preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat a fi de acord cu un TVA de 20%.

'Ceea ce am discutat astăzi cu preşedintele Iohannis, cu guvernatorul Isărescu a pornit de la un lucru pe care eu îl tot spun: Codul fiscal nu e pentru politicieni, adică nu-l adoptăm ca să fie bine pentru partide sau parlamentari, Codul fiscal priveşte stabilitatea economică şi perspectiva economică, motiv pentru care e mai bine să nu fie un obiect de dispută politică, cum a fost, din păcate, după retrimiterea în Parlament, ci să fie o gândire asumată de cât mai mulţi. Eu i-am explicat preşedintelui şi guvernatorului şi că îmi asum responsabilitatea că tot ceea ce prevede Codul fiscal referitor la TVA, şi anume 20%, va reamintesc ca proiectul Guvernului a fost de 20% TVA (…) Preşedintele a zis: da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cea cu taxa specială sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul. Dar decizia aparţine doar Parlamentului, partidelor reprezentate în Parlament', a afirmat Ponta, într-o intervenţie telefonică, miercuri seara, la România TV.

Premierul a reiterat faptul că TVA de 20% ar avea un impact ce poate fi acoperit.

'Cu 20% TVA este un impact pe care putem fără probleme să-l acoperim din creştere economică, colectare mai bună şi administrare a cheltuielilor. (…) Odată cu scăderea la 9% a TVA la alimente, turism şi alte servicii, de fapt media noastră ca TVA e undeva 16,3%. Eu cred că ar fi foarte bine să fie adoptat într-un consens politic', a adăugat Ponta, cu referire la Codul fiscal.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu prim-ministrul Victor Ponta, cu care a discutat despre priorităţile legislative din toamnă, inclusiv despre Codul fiscal, a informat Administraţia Prezidenţială.

Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare legislativului de preşedintele Klaus Iohannis. Pentru acest proiect, Parlamentul a fost convocat săptămâna viitoare în sesiune extraordinară. AGERPRES