Klaus Iohannis nu renunță la o lege extrem de importantă pentru România. Șeful statului a retrimis în Parlament legea către reexaminare.

Iohannis taie-n carne vie!

Totul s-a întâmplat chiar astăzi. Klaus Iohannis vrea reexaminarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Acest Institut este condus de fostul președinte, Ion Iliescu. Institutul a fost desființat de Guvernul Orban prin OUG, dar Parlamentul a adoptat o lege care anulează OUG și permite funcționarea în continuare a institutului.

Șeful statului spune că institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea și a generat prin activitatea sa numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Demersul lui Klaus Iohannis vine după ce Guvernul Orban a atacat la CCR legea care ține deschis Institutul Revoluției Române. Judecătorii constituționali au decis că institutul poate funcţiona în continuare.

Fostul președinte, Ion Iliescu, a deținut trei mandate la Palatul Cotroceni, deși Constituția îi permitea doar două. Mai mult, Iliescu este judecat, alături de mai mulți foști demnitari, pentru crime împotriva umanității. Acesta este judecat pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției din 1989 și în cel al Mineriadei 13-15 iunie 1990. Mii de români și-au pierdut viața în cele două evenimente tragice, iar alte câteva mii au rămas cu sechele pe viață.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 9 octombrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Domnului Ion-Marcel CIOLACU

Președintele Camerei Deputaților

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989

Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019, prin care se prevede desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și abrogarea Legii nr. 556/2004 privind înființarea acestui institut.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat în data de 17 decembrie 2004, ca instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, deși acest institut a funcționat ca instituție publică, finanțată parțial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat condițiile de integritate în exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reînnoirii mandatului conducerii instituției ori prezentarea rapoartelor de activitate către Senat, instituție din al cărei buget era finanțat Institutul.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate „analiza științifică a premiselor, desfășurării și efectelor – în plan politic, economic și social – ale Revoluției române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective și cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a țării noastre”. Cu toate acestea, în perioada în care a funcționat – până la desființarea sa prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 – această instituție nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată. Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii.

Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. În acest sens, apreciem că soluția legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activității unor asemenea instituții. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989”, anunță Administrația Prezidențială.