Wilbur Ross, secretarul Comerţului din Statele Unite ale Americii, a anunţat, vineri, că SUA vor impune noi taxe vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări, în valoare de 1,96 miliarde de euro. Decizia vine după ce autorităţile au stabilit că bunurile au fost vândute sub preţul de producţie, transmite Reuters.

România, pe lista ţărilor afectate

Wilbur Ross a explicat, într-un interviu pentru Fox Business, că decizia a venit după ce Departamentul american al Comerţului a făcut o evaluare preliminară privind vânzarea sub preţul de producţie, dar tarifele vamale au fost impuse imediat unor ţări ca Bahrain, Brazilia, Germania şi India.

Sunt afectate de asemenea România, Croaţia, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Italia, Oman, Serbia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Taiwan şi Turcia, a adăugat oficialul american.

Constatarea definitivă va fi anunţată de Comisia de Comerţ Internaţional a Statelor Unite în februarie 2021, a precizat Ross.

Importurile din China nu sunt vizate de această măsură, a informat secretarul american al Comerţului, întrucât SUA au impus deja tarife vamale la produsele din aluminiu importate din statul asiatic.

Importurile din Germania vor avea cele mai mari tarife vamale

Cele mai mari tarife vamale, între 52% şi 132%, sunt aplicate Germaniei, a anunţat oficialul american. Acesta a explicat că o creştere a consumului la anumite produse în SUA, pe fondul pandemiei de coronavirus (Covid-19), cum ar fi bărci şi vehicule destinate activităţilor recreative, au sporit importanţa preţului tablei din aluminiu, scrie Agerpres.

Decizia autorităţilor SUA vine după ce în 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarife vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE. Impunerea tarifelor a dus la închiderea efectivă a pieţei SUA şi la majorarea exporturilor către UE.