După ce ieri a stat aproape 3 ore în sediul PNL în ședință cu Ludovic Orban, premierul desemnat, și liderii partidului, astăzi se pare că Iohannis a făcut prima mișcare de natură să miște lucrurile înainte. Conform unor surse Antena 3, președintele a avut o întâlnire de taină cu liderii partidelor parlamentare pentru a încerca deblocarea negocierilor.

Practic, Iohannis încearcă să creeze o majoritate în Parlament pentru a reuși învestirea unui guvern Orban înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amintim faptul că după discuțiile dintre liderul PNL, Ludovic Orban, și reprezentanții partidelor de opoziție, doar PMP și-a anunțat disponibilitatea de a intra la guvernare. De asemenea, Orban a mai obținut susținerea grupului minorităților naționale, care are 17 parlamentari.

Celelalte partide de opoziție, USR, Pro România, ALDE și UDMR, i-au pus lui Orban condiții care fac imposibilă îndeplinirea lor simultan. Spre exemplu, Barna a anunțat că nu va susține un guvern aliat cu ALDE, din cauza apropierii din trecut a lui Tăriceanu de PSD. Problema este că acest guvern poate trece de Parlament doar cu votul tuturor partidelor de opoziție în condițiile în care PSD a anunțat că va boicota votul.

În aceste condiții întâlnirea de taină a președintelui Iohannis se poate dovedi decisivă.