În discursul prilejuit de sărbătorirea „Micii Uniri”, preşedintele Klaus Iohanis a anunţat că intenţionează să demareze un referendul cu privire la modificarea legislaţiei penale. De asemenea, a ţinut să înfiereze actuala clasă politică, pe care o acuză că „dă o lovitură de stat, o lovitura de graţie statului de drept din România”.

Realizând o paralelă cu politicienii de la jumătatea secolului al XIX-lea, preşedintele a susţinut că agenda clasei politice din zilele noastre nu urmăreşte interesele românilor. 

„Ce clasă politică am avut noi atunci când a luat fiinţă naţiunea română! Ce clasă politică avem astăzi, când cei aleşi să conducă ţara se ocupă de alte lucruri. Atunci se ocupau de Unire, acum se ocupă de graţiere, de graţierea propriilor dosare”, a spus Klaus Iohannis, care însă a ţinut să-şi şi nuanţeze atacul.

„PSD-ul şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis pensii mai mari, au promis salarii mai mari, iar oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Dar, când au ajuns la putere, s-au apucat de legislaţia penală”, a mai declarat Iohannis.