Iohannis a spus, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui moldovean, din partea Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, că reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale românilor de peste Prut.

Iohannis a mai spus că crede cu tărie că destinul Republici Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană.

"Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune", a declarat şeful statului român.

Preşedintele a atras însă atenţia că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

"Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova", a mai afirmat şeful statului român.

Iohannis a precizat că decizia de a oferi titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Nicolae Timofti este legată de "determinarea şi curajul" cu care acesta s-a implicat pentru împlinirea destinului european al ţării sale.

"Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea şi corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal şi simţul datoriei au jucat un rol esenţial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reuşit să o câştige din partea propriilor cetăţeni este confirmarea virtuozităţii sale. Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forţa pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic şi pentru împlinirea destinului european al ţării sale", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a amintit că statul român va continua să investească în formarea studenţilor moldoveni care vin la studii în România.

"Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră, domnule Preşedinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universităţile din ţările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori", a mai precizat Klaus Iohannis.

Cei doi şefi de stat urmează să viziteze împreună Cetatea de Scaun a Sucevei, la finalul vizitei. Este a doua întrevedere dintre cei doi şefi de stat, după vizita pe care Klaus Iohannis a făcut-o, în februarie, în Republica Moldova, imediat după ce a preluat mandatul de preşedinte.