Iohannis face mişcarea momentului! Administrația Prezidențială informează că vineri, 19 februarie, va avea loc o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) , la Palatul Cotroceni.

Sedinţa, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, va avea loc la ora 13,00, iar pe ordinea de zi a este inclusă tematica referitoare la propunerile de buget pe anul 2021 pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Iohannis face mişcarea momentului! Care sunt următoarele priorități

De altfel, președintele a vorbit și despre buget și în ultima sa ieșire publică. Atunci a anunțat care sunt prioritățile.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că discuţiile avute în ultima perioadă cu membri ai Guvernului au vizat pregătirea proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, arătând că acestea vor viza, în principal, spitalele, şcolile, mediul şi locurile de muncă.

„Până în aprilie, vom avea un Plan Naţional coerent, care va fi depus la Comisia Europeană şi, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea în spitale, în şcoli, în locuri de muncă şi pentru mediu. Vom avea în cadrul acestui plan şi multe alte zone care sunt extrem de importante pentru români”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a arătat că România poate să obţină fonduri europene „semnificative” prin PNRR, având la dispoziţie peste 30 miliarde de euro.

„Sunt oportunităţi uriaşe şi vrem să le folosim. Vrem să folosim aceşti bani pe mai multe paliere”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Sunt necesare investiţii semnificative în spitalele din România

„Este, după părerea mea, nevoie de investiţii semnificative în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică din România, dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni de zile. Aşa ceva nu are voie să se mai întâmple. Este nevoie de investiţii importante în spitale noi, în spitalele existente pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente pentru a le face mai sigure pentru pacienţi. Gândiţi-vă cât de important este să avem investiţii în zona de terapie intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranţă pentru pacient şi pentru personalul din spital”, a transmis Iohannis.

El a precizat că o altă temă discutată a fost cea a locurilor de muncă.

„Foarte mulţi români şi-au pierdut deja locul de muncă din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie şi unii, din păcate, sunt şi acum în pericol în continuare să îşi piardă locul de muncă. Deci, este vital pentru noi toţi să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviţi de pandemie”, a explicat Klaus Iohannis.

Președintele a evidenţiat şi necesitatea investiţiilor în şcoli

„Sistemul românesc de învăţământ are nevoie de foarte mulţi bani, dacă ne gândim doar la siguranţa elevilor. Este nevoie şi aici de foarte multe investiţii pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în şcoli, pentru a avea şcoli autorizate, pentru a avea elemente simple. Să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curţilor şi aşa mai departe. Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de şcoli noi, avem nevoie de şcoli verzi, şcoli care sunt exemple pentru alţii, cum putem să ne implicăm pentru mediu”, a indicat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, este nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu.

„Sunt chestiuni care se pot face fără complicaţii imense, de exemplu programe de împădurire care pot fi puse în operă, practic, începând deja din anul acesta”, a adăugat şeful statului.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin