La şedinţa CSAT ce a avut loc miercuri, 27 mai, Klaus Iohannis a venit cu propunerea de numire a generalul-maior Ionel-Sorin Bălan în fruntea STS, iar CSAT a aprobat propunerea şefului statului.

„În cadrul ședinței de astăzi, Președintele României a propus Consiliului Suprem de Apărare a Ţării numirea domnului general-maior Ionel-Sorin Bălan în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Propunerea a fost aprobată de către CSAT.

General-maior Ionel-Sorin Bălan şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare, ocupând funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, iar din iulie 2019 a asigurat funcția de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Fostul director al STS, Ionel-Sorinel Vasilca, a demisionat ca urmare a scandalul din jurul intervenției statului în contextul crimelelor de la Caracal.

Serviciul de Telecomunicații Speciale este organul central de specialitate, cu personalitate juridică, ce organizează, conduce, desfășoară, controlează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice din România și pentru alți utilizatori prevăzuți de lege. STS este singura autoritate care emite norme tehnice obligatorii în domeniul telecomunicațiilor speciale. Serviciul are structură militară și face parte din sistemul național de apărare.