După cum scrie Cotidianul, doar pentru monitorizare și procesare media, Armata va cumpăra servere de 0,85 milioane lei, iar pentru verificarea a 24 de posturi TV, alte echipamente de 0,24 milioane lei.

Se va încheia contract pentru furnizare echipamente IT pentru realizare sistem informatic necesar monitorizării și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la MApN: sistemul este compus din: – lot 1: format dintr-un Servere AI și un server tip 1 estimat la 866.436,97 lei fără TVA; -lot 2: un Echipament de monitorizare TV 24 posturi estimat la 242.521,01 lei fără TVA -lot 3: un Laptop tip 5 estimat la 10.924,37 lei fără TVA”, este descrierea licitației.

Furnizorii echipamentelor trebuie să aibă cod NATO de agent economic, iar 90% din punctajul licitației este acontat de preț, 10% fiind garanția acordată. În urma unui angajament ferm luat în fața NATO, timp de 10 ani, Armata trebuie să cheltuie anual cel puțin 2% din PIB pentru dotări.

De asemenea, MApN ar avea nevoie urgentă de camioane, avioane, sisteme de rachete și nave de luptă performante. Conform unei decizii a CSAT, România trebuia să aibă trei escadrile de vânătoare, dar pe lângă bătrânele MiG-uri, aviația română se bazează doar pe 12 F-16, și acestea luate la mâna a două. Pentru acest an se aşteaptă semnarea contractului pentru achiziția a încă cinci avioane F-16, dar şi achiziţia sistemului de instalații mobile de rachete antinavă, care vor fi dispuse pe coasta Mării Negre.