Un fost șef al Statului General Major face o analiză despre rolul armatei în această perioadă de criză și panică. Generalul în rezervă Ștefan Dănilă, care a condus armata României în perioada 2011-2015 scrie în publicația Monitorul Apărării că ”Se vorbeşte mult despre lipsa echipamentelor de protecţie şi este important de precizat că militarii sunt singurii dotaţi cu măşti contra gazelor şi costume de protecţie. Sper din tot sufletul că au făcut şi instrucţie în ultimii ani la folosirea acestora. Dacă nu, acum este timpul.”

Generalul spune că în unitățile militare funționează centre de decontaminare, unde echipamentele vor fi curățate pentru fiecare nouă intervenție.

Lipsa de autoritate generează monștri

General (r) Stefan Danila

Armata va prelua paza unor obiective, pentru a disponibiliza forţele de jandarmi, specializate în menţinerea ordinii. Dar sunt localităţi mari, unde forţele de ordine vor fi depăşite la un moment dat, iar atunci armata va acţiona independent sau împreună cu forţele de ordine pentru păstrarea liniştii şi impunerea măsurilor restrictive din ordonanţele militare”, scrie Ștefan Dănilă.

Fostul șef al Statului Major spune că militari vor asigura și transportul bolnavilor și al materialelor medicale.

În final generalul anunță și cât va trebui să stăm în izolare: ”Societatea ar trebui să-şi continue viaţa în izolare. Ne aşteaptă câteva luni critice. Vorbind de comunicare, cei care gestionează criza trebuie să pregătească populaţia să reziste căteva luni de criză, până la localizarea focarelor şi aplicarea restricţiilor zonal sau local. Şi nu uitaţi, lipsa de autoritate poate genera monştri!”