Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Șeful statului susține că democrația unei țări ”se garantează”doar prin organizarea alegerilor, indiferent de condițiile în care ne aflăm.

„Există multe discuții în spațiul public despre oportunitate organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar. Democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză”, a spus Klaus Iohannis.

Statele Unite sunt un exemplu

Totodată, șeful statului a dat ca exemplu organizarea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, unde oamenii s-au mobilizat, respectând regulie impuse de autorități și au mers la vot, într-un număr chiar foarte mare.

De asemenea, președintele consideră că dacă respectăm normele impuse de autorități, alegerile parlamentare nu reprezintă niciun fel de pericol pentru nimeni.

În același timp Iohannis s-a declarat optimist și le-a garantat românilor că țara noastră este o ”națiunea puternică” și va reuși să treacă cu bine peste această criză

„Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum câteva ore în Statele Unite. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolitate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite alegerile au avut loc în conditiile în care au 100.000 cazuri noi în fiecare zi. Alegerile s-au organizat și au avut o prezență record.

Lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască. Să ne amintim cum în SUA s-au organizat alegeri în noiembrie în 1944 în plin război. Au ținut să facă alegeri pentru că așa trebuie în democrație.

Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică, dragii mei și vom trece împreună prin această criză”, a adăugat Iohannis.