Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi decretul prin care se ia act de demisia lui Costel Alexe din funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului, a anunțat Administrația Prezidențială.

Decizia lui Alexe vine în urma faptului că a candidat la alegerile locale din 27 septembrie și a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Bușteni doborîți de vânt

Mandatul lui Costel Alexe a fost caracterizat de numeroasele controverse apărute în mass media și social media cu privire la continuarea defrișărilor ilegale de pădure. Alexe a fost acuzat că se luptă cu defrișările doar la nivel declarativ, fără să întreprindă vreo acțiune concretă.

Totul a culminat cu declarațiile publice ale lui Alexe, care a acuzat faptul că activitatea sa se confruntă cu numeroase știri false, care vorbesc despre defrișări ilegale inexistente.

Costel Alexe a făcut istorie prin declarația potrivit căreia toți buștenii transportați cu trenuri și camioane prin România sunt de fapt doborâți de vânt, ei nefiind tăiați intenționat pentru exploatare.

Un secretar de stat în locul ministrului

Înlocuitorul său în Guvern va fi Mircea Fechet, unul dintre cei şapte secretari de stat ai ministerului Mediului.

El are acum în subordine Administraţia Fondului pentru Mediu, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

De asemenea, este reprezentant al României la Agenţia Europeană de Mediu.

Fechet, 40 de ani, este căsătorit și are doi copii. În urmă cu mai puțin de doi ani era consilier în Consiliul Local Bacău, de unde a demisionat și s-a angajat prin concurs la Curtea de Conturi.

Candidează pentru un loc de parlamentar

Anterior, Fechet a deținut o funcție de conducere la Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Trebuie precizat însă că Mircea Fechet candidează pentru Camera Deputaților, fiind pe locul întâi pe lista PNL Bacău.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis a semnat un decret prin care se numește pe Mircea Fechet în funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură are loc joi, de la ora 15:30, la Palatul Cotroceni.

Foto: INQUAM.